Събитията във Венецуела показват липсата на политически хоризонт в карибската страна. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, цитирана от "Спутник".

Изказването си тя направи по време на двудневната среща на Международната контактна група за Венецуела в столицата на Коста Рика Сан Хосе.

Скорошните събития са резултат на отчаянието и липсата на политически хоризонт, чрез който да приключи настоящата криза, категорична бе Могерини.

Според нея в сегашната ситуация няма победители.

Гуайдо обяви обща стачка: Режимът на Мадуро е мъртъв

Гуайдо обяви обща стачка: Режимът на Мадуро е мъртъв

На 2 май започва национална стачка…

Нашият приоритет е да избегнем ескалиране на напрежението, да предотвратим репресиите и насилието и да съхраним пространството, за да има политически процес, коментира тя.

Могерини подчерта, че разрешението на кризата трябва да дойде от самата Венецуела. Тя посочи и че международната общност в региона "е длъжна да улесни стигането до решение без никаква форма на военна намеса, а като създаде условия за възникване на политически процес", така че венецуелците да намерят изход от кризата.

Припомняме, след неуспешния опит за преврат във Венецуела опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че би подкрепил евентуална военна намеса о страна на САЩ.

Венецуела готова да отвърне при военна намеса на САЩ

Венецуела готова да отвърне при военна намеса на САЩ

Мадуро бил готов за всякакъв сценарий