Унгарският премиер Виктор Орбан заяви пред медийната група Funke, че все още счита миграцията за основен проблем в Европейския съюз (ЕС) и приветства позицията на германския канцлер Олаф Шолц да намери изход от това.

Унгария вече създаде центрове извън страната, така наречените "външни горещи точки", в които се разглеждат молбите за убежище.

"Ако мигранти искат да дойдат в Унгария, първо трябва да се свържат с унгарско посолство, например в сръбската столица Белград.", каза той. Там се проверяват всички документи. Мигрантите могат да влязат само, ако унгарските власти дадат зелена светлина."

На въпрос дали Шолц вече е по следите на Орбан, премиерът каза: "За мен не е срамно да съм по следите на Шолц. По-скоро се страхувам, че той намира това за неудобно".

Според европейската статистическа служба Евростат, миналата година в Унгария са подадени само 30 първоначални молби за убежище, в Германия те са били почти 330 000.

"Ние приемаме търсещи убежище, ако следват правилата в Унгария. Нашите правила са уникални в ЕС.", каза Орбан. 

След среща с министър-председателите на провинциите в четвъртък Шолц обеща, че федералното правителство ще продължи да разглежда процедурите за убежище в страни извън Европейския съюз и ще представи конкретни резултати до декември.

Европейският съд глоби Унгария с 200 млн. евро заради миграционната политика

Европейският съд глоби Унгария с 200 млн. евро заради миграционната политика

Както и да плаща глоба от 1 милион евро всеки ден, докато не въведе мерки изисквани от ЕС

Унгарският премиер каза, че фокусът на унгарското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г. ще бъде решаването на проблема с миграцията. Той вече предупреди през 2015 г., че други държави от ЕС поемат "огромен риск", като отварят границите си за нелегална миграция. "Девет години по-късно се оказа, че предупрежденията ми са правилни.

Припомняме, че по-рано през юни стана ясно, че Унгария ще трябва да плати глоба от 200 милиона евро за това, че не е приложила необходимите мерки в своята миграционна политика, изисквани с решение от 2020 г., както и да плаща глоба от 1 милион евро всеки ден, докато не ги въведе цялостно.

През 2020, Будапеща беше остро критикувана от Брюксел заради твърдия си подход към мигрантите и бежанците, като разногласията многократно стигаха до съда в Люксембург.

По това време, Унгария задържаше бежанци в транзитна зона по границата, което Съдът на ЕС постанови като нарушение на законодателството на ЕС.

По-късно, Унгария обяви че ще се съобрази с ЕС и ще затвори лагерите за мигранти в транзитната зона.

"Транзитната зона беше решение, което защити границите на Унгария и решението на Европейския съд в този случай беше жалко", коментира на пресконференция шефът на кабинета на Виктор Орбан, Гергели Гуляс.

Във сряда Европейската комисия даде срок до 12 декември на страните членки на ЕС да изготвят национални планове за изпълнение на Пакта за миграция.

Белгия иска "заглушаване" на Унгария в ЕС

Белгия иска "заглушаване" на Унгария в ЕС

Тъй като за много решения Будапеща налага вето

Унгария се противопостави на споразумението за миграционната реформа, постигнато от европейските страни в края на 2023 г.