Белгия, която в момента е на ротационен принцип в Съвета на председателството на Европейския съюз (ЕС), настоява правителствата на Съюза да продължат процедурата за лишаване от права на глас на Унгария, която поема председателството следващия месец.

"Имаме Европа, която постига труден напредък, като за съжаление в някои държави - по-специално една държава - все повече налагането на вето се превръща в навик на отношение към общите решения", каза белгийският външен министър Хаджа Лабиб в интервю за POLITICO.

Тя се застъпи за напредъка на процедурата на ЕС за недоверие по член 7 срещу Будапеща - екстремен ход, който може да доведе до спиране на правата на глас на страна.

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

"Ако сте се представили зле през мандата си, изложили сте избирателите си на опасност и ако те не очакват нищо повече от вас, ви остава само едно: Взимайте си шапката и си тръгвайте"

"Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения: до член 7, който предвижда края на правото на вето", каза тя.

Европейският парламент задейства първата фаза от процедурата по член 7 срещу Унгария през 2018 г., но процесът е в застой. Следващата стъпка от тази процедура, използвана, когато се счита, че дадена държава е изложена на риск от нарушаване на основните ценности на блока, често се нарича "ядрен вариант", тъй като предвижда най-сериозните политически санкции, които блокът може да наложи на страна членка - спиране правото на глас по решенията на ЕС.

Унгария трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС през юли, което дава на Будапеща повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на ЕС за шест месеца, въпреки че унгарският премиер Виктор Орбан продължава да възпрепятства вземането на решения на ЕС по важни въпроси от военна помощ за Украйна, санкции срещу Русия, предприемане на следващата стъпка за приемане на Киев в блока.

"Това е моментът на истината, каза Лабиб. Или ще се изправим пред нашите отговорности, което изисква политическа смелост и воля. Или въвеждаме механизми, които не работят. Ние трябва да изберем. Ако стигнем докрай с този механизъм, той трябва да работи. Ако не работи, трябва да го реформираме. Това е бъдещето на ЕС", каза Лабиб.

Венецианската комисия също разкритикува Закона за суверенитета на Унгария

Венецианската комисия също разкритикува Закона за суверенитета на Унгария

Той може да има "смразяващ ефект" върху свободния и демократичен дебат в страната

Разочаровани от блокирането на Будапеща, други европейски държави обмислят креативни начини да заобиколят Будапеща при важни решения на ЕС, като например насочване към руския износ, без да се изисква единодушие. Някои лидери на ЕС също така предлагат да се даде на Унгария слаб портфейл в следващата Европейска комисия, въпреки желанието на Будапеща да запази престижната позиция по разширяването.

Откакто дойде на власт преди две десетилетия, правителството на Орбан даде на управляващата партия "Фидес" повече влияние в съдебната система и държавната медийна система. След началото на войната в Украйна, Будапеща непрекъснато забавяше помощта за Украйна или отказваше да помогне напълно.

Европейският парламент (ЕП) и Германия в тежка категория на ЕС поставиха под съмнение способността на Будапеща да ръководи Съвета на ЕС от 1 юли - но Лабиб каза, че Белгия настоява Унгария да вземе предвидения си мандат.

"Това също така напомня, че да си член на Европейския съюз означава да зачиташ ценности, да имаш права, да имаш достъп до средства, да си част от единния пазар, да зачиташ ценностите на свободата, свободата на изразяване и независимостта на съдебната система", каза тя.

"Ето защо Унгария сега е под процедурата по член 7 и е все по-изолирана", добави тя.

След като Брюксел прекрати подобно дело срещу Полша миналия месец, Унгария е единствената страна от ЕС, изправена пред този тип санкции.

Говорител на постоянното представителство на Унгария в ЕС каза: "Основната грижа на Унгария сега е да не намеси ЕС във войната в нашите съседи. Ако войната стигне до ЕС, тогава член 7 ще бъде най-малкият от нашите проблеми."