Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис нападна Унгария в понеделник за блокиране на решенията на Европейския съюз, включително военна помощ за Украйна, и каза, че блокът трябва да намери начин да заобиколи ветото на Будапеща, предава Ройтерс.

Остро формулираната критика на Ландсбергис изглежда отразява нарастващото разочарование в ЕС от Унгария. Естония и Италия също изразиха недоволство от тактиката на блокиране на Будапеща.

"Мисля, че трябва да бъдем прозрачни по отношение на позицията на Унгария в момента," каза Ландсбергис пред репортери при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС в Брюксел. "Почти всички наши дискусии и необходими решения и решения от ЕС се блокират само от една страна. Така че трябва да започнем да виждаме това като систематичен подход към всякакви усилия на ЕС да има някаква смислена роля във външните дела."

Решенията на ЕС относно външната политика изискват единодушната подкрепа на всички 27 държави-членки.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто не говори с репортери на път за срещата в понеделник. Унгария не предоставя смъртоносна помощ на Украйна и твърди, че политиката на ЕС за предоставяне на оръжия на Киев е погрешна и ще удължи войната.

Ландсбергис каза, че Унгария блокира решенията за военна помощ от ЕС за Украйна, началото на преговорите за членство на Киев в ЕС и за Грузия и Армения. Дипломати казват, че позицията на Унгария често е в съответствие с външнополитическите интереси на Русия.

"Разгледахме това и очевидно около 41% от резолюциите на ЕС относно Украйна са били блокирани от Унгария," каза той. "Стигна се много, много далеч," добави Ландсбергис. "Трябва да намерим начин наистина като общност да заобиколим това."

Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

Тъй като проектодокументът предвиждаше признаването единствено на мирния план на Зеленски

Разочарованието от Унгария обикновено се изразява зад затворени врати или в разговори извън протокола, а не публично.

Повтаряйки критиките на Ландсбергис с по-меки тонове, естонският външен министър Маргус Цахкна каза: "Всеки път, когато идваме тук, трябва да убеждаваме Унгария да не блокира много важни инициативи."

Дипломати казват, че Будапеща блокира различни мерки, свързани с Европейския механизъм за подпомагане на мира (EPF), подкрепян от ЕС фонд, който е предоставил милиарди евро военна помощ на Украйна. "Сега това е от решаващо значение за Украйна, а също и за Европа, да използва тези средства от EPF," каза Цахкна.

Италианският външен министър Антонио Таяни каза пред репортери: "Ние сме против блокирането. Искаме да продължим напред."

Високопоставен дипломат от друга страна от ЕС, пожелал анонимност, каза: "Това, което се случва, е възмутително. На всяка крачка... виждате как унгарците пречат на способността на Украйна да се бори с агресора."

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Подписани са 18 споразумения за сътрудничество след срещата на лидерите