За прекратяване на търговско-икономическата блокада на Куба от страна на САЩ се е обявил бившият американски президент Джими Картър, информират чужди медии. Джими Картър се намираше на частна визита на острова.

Според бившия президент демократ тези мерки са били грешка и са донесли само лошо на кубинския народ.

Законът Хелмс-Бертон, който ожесточава ембаргото и е приет при президента бил Клинтън, трябва да бъде отменен.

Картър счита също за неправилно, че Вашингтон всяка година включва Куба в списъка на страните, спонсориращи тероризма. Бившият обитател на Белия дом заяви, че специалните служби на двете страни активно работят за предотвратяване на терористични акции от страна на „Ал-Кайда" в района на Мексиканския залив.

Бившият президент очаква освен икономически реформи, кубинците да получат и повече свободи. Той се е изказал за отмяна на ограниченията за пътуване на американски граждани до Куба и за право на пътуване на кубинските граждани зад граница.

На свой ред положителна оценка за визитата на Джими Картър даде и кубинският президент Раул Кастро. Той еизтъкнал, че измежду американските президенти Картър е този, който е провеждал най-добра политика по отношение на Куба и додега помага за решаването на проблемите между Хавана и Вашингтон. Кубинският лидер е изтъкнал, че е готов да обсъжда всякакви теми със САЩ на принципа на равноправието и ненамесата.