Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в петък призова Израел да защити по-добре цивилното население в Ивицата Газа, докато се бори да елиминира палестинската групировка "Хамас" във войната, започнала през октомври, съобщава ДПА.

"Броят на жертвите е твърде голям", каза Остин в петък в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, коментирайки военната операция на Израел. Израел трябва да направи всичко възможно, за да сведе до минимум броя на цивилните жертви в зоната на бойните действия, каза той.

Постигането на военни цели и защитата на цивилното население в зона на бойни действия не са взаимно изключващи се, напомни Остин.

Той подчерта, че ислямистката "Хамас" се смесва с цивилното население и го използва като жив щит, а това е "презряна тактика".

Хамас: Никой не знае колко от заложниците в Газа са живи

Хамас: Никой не знае колко от заложниците в Газа са живи

Хамдан също каза, че последното предложение за прекратяване на огъня, подкрепено от САЩ, не отговаря на исканията на "Хамас"

Американският служител обаче каза, че защитата на цивилното население е "стратегически императив".

Войната в Газа беше отприщена от безпрецедентната атака срещу Израел от палестинската ислямистка "Хамас" на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки други 250 като заложници. Около 120 все още са в ръцете на Хамас, но има опасения, че много от тях вече са мъртви.

Израел отговори на атаката с масивна военна офанзива срещу Газа, при която най-малко 37 232 души са били убити и много повече хиляди са ранени, според властите на Хамас.

Около 85% от населението в Газа, 1,9 милиона души, е било насилствено разселено след израелските атаки, според данни на ООН.

САЩ ще отпусне още над 400 млн. долара хуманитарна помощ за палестинците в Газа

САЩ ще отпусне още над 400 млн. долара хуманитарна помощ за палестинците в Газа

Антъни Блинкън съобщи за решението на конференция в Йордания вчера