Московската патриаршия подкрепи увеличението на данъците върху доходите над 5 млн. рубли (около 73 000 долара) годишно, обявено от руския президент Владимир Путин вчера, съобщават руските медии.

"Въвеждането на прогресивна скала на данъка върху доходите на физическите лица, които печелят повече от 5 млн. рубли годишно, ще помогне за преодоляване на имущественото разслоение. Такава мярка е морално оправдана, тя може само да бъде приветствана", написа ръководителят на пресслужбата на Руската православна църква Владимир Легойда.

Путин обяви първа данъчна промяна от 20 г.

Путин обяви първа данъчна промяна от 20 г.

Данъчната ставка ще бъде увеличена от 13 на 15%

Той припомнил, че Руската православна църква многократно е свидетелствала за това, че преодоляването на пропастта между богати и бедни е едно от сериозните предизвикателства пред държавата и обществото.

"Не мога да не кажа, че много заможни хора, без да чакат държавни заповеди, отдавна даряват много повече от 15 процента от личния си доход на бедните, включително подкрепят социални проекти на Руската църква", добави Легойда.

Вчера в телевизионното си обръщение към руснаците Путин предложи увеличаването на ставката на подоходния данък за тези, които печелят повече от 5 млн. рубли годишно. От 1 януари догодина частта от дохода над тази сума ще се облага със ставка от 15%, а не досегашните 13 процента. Според руския държавен глава това ще позволи да се събират около 60 млрд. рубли повече годишно. Тези пари щели да се използват изключително за лечение на деца с тежки заболявания.