Според вицепрезидента на Асоциацията на банките на Русия Алексей Войлуков, за да финансира четирите наскоро анексирани украински територии (без Крим), Русия ще трябва да напечата още 900 милиарда рубли (29,1 млрд. лв), съобщава Руската служба на Би Би Си.

В коментар за руските медии Войлуков обясни, че от съотношението на населението на Русия и количеството пари в обращение на един руснак се падат средно около 100 000 рубли (3200 лв) в брой.

"Ако вземем предвид, че населението на анексираните територии е около 6 милиона души, тогава търсенето на пари в брой ще бъде приблизително 500-600 милиарда рубли. Платежната инфраструктура в тези региони обаче все още е слабо развита, има малко банкомати и терминали за безкасови плащания. Следователно там ще са необходими повече пари в брой около един и половина пъти - около 0,9 трилиона рубли", цитира думите му вестник "Известия"

Припомняме, че Русия въведе рублата като платежно средство още преди анексирането на Херсонска област - от 1 май тази година. В т. нар. Донецка и Луганска народни републики рублата се използваше и досега като платежно средство, тъй като те никога не са въвеждали свои валути и не работеха с украински гривни от години.

Русия ще гони в Украйна търговци от Херсон, които не приемат рубли

Русия ще гони в Украйна търговци от Херсон, които не приемат рубли

Ще се преследва и обмяната на гривните по неправилен курс