Властите на Херсонска област възнамеряват да експулсират в Украйна бизнесмени, които саботират търговията в региона. Това съобщи в канала си в "Телеграм" заместник-ръководителят на региона Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до всички онези хора, които днес в град Херсон отказват да приемат рубли или по някакъв начин саботират администрацията на Херсонска област, Ще ги открием. По-нататък ще разрешим този проблем, до експулсиране на територията на Украйна", каза Стремоусов.

Според него това важи и за лица, които нарушават установения обменен курс на рублата спрямо гривната.

В момента в региона се работи по двувалутна система, цените в магазините са посочени в рубли и гривни. На 8 септември властите на Херсонска област понижиха обменния курс на украинската валута, разрешена за използване в региона, от 1,5 рубли. до 1,25 рубли. за една гривна. Този режим е в сила от 1 май, като оттогава пенсиите, заплатите на държавните служители и други отпускани от властите помощи се изплащат само в рубли.

На 30 септември руският президент анексира Херсонска област, заедно с Донецка и Луганска области и част от Запорожка област. Много аспекти на приобщаването към Русия на тези региони не са решени, както не са установени и техните граници. Освен това още към момента на анексията Русия не контролира цялата територия на нито един от анексираните региони, а в последствие украинските сили си възвърнаха още земи от Херсонска и Луганска области.

Русия създава териториална отбрана в Херсон

Русия създава териториална отбрана в Херсон

Тя трябва да помага за отбраната на региона след евакуацията