Назначената от Русия администрация на Херсонска област на Украйна заяви, че започва да организира мъже от региона в местни милиции, предава Ройтерс

В съобщение в "Телеграм" окупационните власти заявяват, че мъжете "имат възможността" да се присъединят към частите на териториалната отбрана, ако изберат да останат в Херсон по собствено желание.

Припомняме, че мъжете в други окупирани украински региони като Донецка област бяха мобилизирани да се бият във войната в Украйна за армията на т. нар. Донецка народна република.

Руският президент Владимир Путин миналата седмица обяви военно положение в окупираните региони, давайки правомощия на техните администрации, инсталирани от Русия, да засилят мобилизацията.

Принуждаването на цивилни да служат в армията на окупационна сила се определя като нарушение на Женевските конвенции за поведение по време на война.

Руските власти наредиха на цивилните да се евакуират от Херсон - един от четирите украински региона, които Русия анексира миналия месец, на фона на значителните военни успехи на Украйна.

Русия и нейните подставени лица в Херсон засилиха спешността на своите предупреждения за напускане пред лицето на контранастъплението на Украйна.

"Жизненоважно е да спасите живота си", каза министърът на образованието Сергей Кравцов във видеообръщение в неделя.

Властите съобщиха през уикенда, че около 25 000 души са били евакуирани от вторник, главно с лодки през река Днепър.

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Руските окупационни власти призоваха за евакуация на левия бряг

Украинският губернатор на Херсонска област Ярослав Янушевич призова жителите на областта да игнорират призивите на руската страна, по-специално за "евакуация" на левия бряг на Днепър и в регионите на Русия, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Те искат да вземат нашите хора за заложници и да ги използват като живи щитове. Не позволявайте на империята на злото да се крие зад вас, вашите родители, вашите деца!" - апелира той.

Припомняме, че освен украинското контранастъпление, което започна миналия месец, друг проблем за руските окупатори представляват проукраинските партизани, които действат в района и съдават различни логистични проблеми на руските сили и съобщават местонахождението на ключови военни обекти, като складове за боеприпаси, места на дислокация на военни или маршрути за снабдяване на руската армия.

След като западните страни предоставиха по-далекобойна артилерия Украйна прекъсна мостовете над Днепър и по този начин затрудни снабдяването на руските части, разположени на десния бряг на реката.

ISW: В Русия подготвят населението за загубата на Херсон

ISW: В Русия подготвят населението за загубата на Херсон

Москва може да взриви язовира на Днепър