Въоръжените сили на Украйна водят "хаотична и неконтролирана стрелба" по Антоновския мост край Херсон, каза Кирил Стремоусов, заместник-началник на окупационната администрация на Херсонска област.

"Антоновският мост непрекъснато се обстрелва, въпреки факта, че всъщност е затворен от дълго време", каза той.

По-рано днес Стремоусов каза пред руската информационна агенция ТАСС, че украинските сили са изстреляли три ракети HIMARS по Антоновския мост в понеделник, но мостът в момента работи (не е ясно обаче дали по него може да преминава тежка техника-бел.ред.)

Според него целта на украинските военни не е самият мост, а понтонният преход, изградени от руските войски под него.

Антоновският мост е единствената автомобилна артерия, свързваща Херсон с останалата част от Херсонска област на противоположния бряг на Днепър. От края на юли мостът е под постоянен огневи контрол на Въоръжените сили на Украйна.

Антоновският мост е стратегическо съоръжение, което позволява на Русия да снабдява армията си с оръжие на десния бряг на Днепър. Мостът е единственият автомобилен мост, свързващ Херсон, разположен на западната страна на Днепър, с част от Херсонска област от другата страна. Украинските въоръжени сили многократно атакуваха критичното съоръжение с доставените от САЩ РСЗО HIMARS, в резултат на което мостът беше повреден. Първоначално властите ограничиха движението по него, като забраниха преминаването на камиони. Но след обстрела през нощта срещу 27 юли движението по моста беше напълно спряно. Според окупационната администрация "това не играе роля от военна гледна точка, а само усложнява живота на цивилните."

Британското разузнаване: Украйна е унищожила ключов за Русия понтонен мост

Британското разузнаване: Украйна е унищожила ключов за Русия понтонен мост

Мостът при Даривка е бил една от основните връзки между северните и южните части на руските войски по поречието на Днепър

Друг сухопътен преход през Днепър, язовирът на Каховската водноелектрическа централа, също е обстрелван от въоръжените сили на Украйна. Това значително усложнява снабдяването на руските войски, контролиращи Херсон.