Украинският обстрел от вторник е повредил тежко ключовия Антоновски мост в контролираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна, съобщиха в сряда регионалните власти, поставени от Москва, предава Ройтерс.

Мостът - един от само двата пропускателни пункта за руските сили към окупираната от тях територия на западния бряг на голямата река Днепър в Южна Украйна - стана ключова цел за украинските сили през последните дни, като Киев използва високоточни американски ракети, за да се опита да го унищожи.

Подкрепяният от Русия ръководител на Херсонска област, Владимир Салдо, затвори моста за товарен трафик в сряда сутринта, въвеждайки "временно ограничение", за да позволи ремонтни дейности.

Леките автомобили все още могат да използват моста, който е дълъг повече от километър, каза Салдо в "извънредно изявление", публикувано в социалните медии.

"Антоновският мост през Днепър в Херсонска област практически е разрушен след обстрел от въоръжените сили на Украйна, ако ударите продължат, той може да се срути," каза Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на окупационните власт пред ТАСС.

Местни служители казаха на агенция РИА Новости, че Украйна е ударила моста около 4:00 ч. сутринта с 12 снаряда от новодоставените високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, доставени от САЩ, които имат голям обсег и на които Киев се надява да обърнат хода на войната.

"Ако ударите продължат, мостът може да се срути", цитира агенция ТАСС думите на заместник-ръководителя на установената от Русия администрация.

Британското министерство на отбраната определи моста като "ключова уязвима точка за руските сили".

"Това е един от само двата пътни пропускателни пункта над Днепър, чрез които Русия може да снабди или изтегли силите си от територията, която е окупирала западно от реката", се казва в ежедневен брифинг на разузнаването.

Територията, окупирана от руските сили от западната страна на реката, включва главния град на региона, Херсон, в който живееха 280 000 души преди руската инвазия на 24 февруари.

Русия превзе града и по-голямата част от околностите, почти не срещайки съпротива в първите дни на нахлуването, но украински официални лица през последните седмици обсъдиха планирана контраофанзива, подкрепена от доставеното от Запада оръжие, за да си върне територията.

Херсонска област очаква да се присъедини към Русия до края на годината

Херсонска област очаква да се присъедини към Русия до края на годината

Русия ще ни позволи да имаме бъдеще, Украйна се провали, твърди местната власт