Въоръжените сили на Украйна удариха мост през Днепър в Херсонска област, твърди агенция РИА Новости, позовавайки се на окупационните власти в региона. Събеседниците на агенцията твърдят, че ударът е бил нанесен с помощта на американската реактивна система за залпов огън (РСЗО) HIMARS. Мостът през Днепър изцяло се намира в окупираната от Русия територия, информира Руската служба на Би Би Си.

Според РИА Новости пет от шестте ракети са били свалени от ПВО, но една очевидно е ударила Антоновския мост.

Украинските власти също потвърдиха удара по стратегическия мост.

"В момента се съобщава, че има точно попадение в района на Антоновския мост, а именно между мостовете през Днепър и през (река) Конка, в района на кафене "Наири" и автогарата. Там руските сили изградиха много мощни укрепления, поставиха много оръжия, разположиха военна част и голям контролно-пропусквателен пункт на сушата между мостовете. Сега там има експлозия", каза представител на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Хлан в ефира на украинска национална телевизия.

Антоновският мост е единственият мост над река Днепър за следващите 90-100 км. Най-близкият следващ такъв е при Нова Каховка, където преди няколко дни също имаше украински удари.

По късно ТАСС съобщи, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отново са обстрелвали района на Нова Каховка в Херсонска област, забелязани са четири-шест ракети, вижда се черен дим, съобщи за ТАСС Владимир Леонтьев, ръководител на военно-гражданската администрация на Каховския район.

"Дойдоха ракети - от четири до шест . Засега нямаме информация за пострадали. (Ударите са на 15-20 км от нас, не в посока към ВЕЦ-а, а към други населени места. Виждаме дим...", каза той.

В събота Украйна заяви, че може да атакува цели в Крим и кораби на руския Черноморски флот с новите РСЗО HIMARS, включително Кримския мост.

Москва предупреди, че западните доставки на оръжия с по-дълъг обсег на Киев ще накарат Русия да изтласка украинските сили по-далеч от нейните граници, което по същество ще увеличи потенциалните териториални загуби за Украйна при инвазията.

Русия обяви,че е унищожила установка HIMARS и други украински военни цели

Русия обяви,че е унищожила установка HIMARS и други украински военни цели

Ударен и е склад за ракети Harpoon в Одеса