Украински военни части са нанесли два удара по окупационните сили на Русия в Херсонска област.

Това се казва в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщи агенция "Униан".

Украински ракетно-артилерийски подразделения са нанесли два удара по руски командни пунктове, техника и полеви складове за боеприпаси в района на Чернобаевка.

От украинския щаб отбелязват, че руските загуби се уточняват.

В сводката се посочва също, че като цяло в направление Южен Буг Русия извършва артилерийски обстрел и съсредоточава усилията си върху предотвратяване на настъплението на отбрана на Украйна. Уточнява се, че са обстрелвани районите на Лозовое, Посад Покровски, Украинка, Партизанский, Любомовка, Кобзари и Широкое.

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея

В последните дни ракети летят отново по Харков

"Униан" отбелязва, че на 8 юли в Новая Каховка в Херсонска област за трети път е бил унищожен склад с боеприпаси на руските войски, като през последните няколко дни има съобщения за експлозии в руски складове в Херсон и Чернобаевка.

Припомняме, че миналия месец в Херсонска област започна подготовката за референдум за самоопределение. Херсон е под пълния контрол на руските сили вече няколко месеца. От Кремъл дойде заявка, че предвиждат именно формата на референдум за откъсване на тези територии от Украйна. Заявката е, че статутът на региона ще бъде "определен според волята на народа", а след референдума или плебисцита в региона ще бъдат проведени избори. Потвърждава се информацията от началото на месеца, че референдумът ще се проведе през есента на 2022 г.