Американският институт за военни изследвания (ISW) започва ежедневния си анализ на информацията за войната в Украйна с акцент на Харковска област.

Подкрепяните от Русия окупационни власти в Харковска област обявиха, че този регион на Украйна е "неразделна част от руските земи", посочват анализаторите. Преди два дни това изявление беше публикувано от РИА Новости, която съобщи, че Харковска област е одобрила "държавни символи" - гербът е "златен двуглав орел с кълбо, което символизира принадлежността на територията към руските земи". Според ISW това показва, че Кремъл вероятно се стреми да анексира част или цялата Харковска област в Източна Украйна.

Бързината, с която руски представители създават администрация в окупираните части, показва, че Москва се стреми да ги легитимира, а недвусмисленото използване на образи и реторика на имперска Русия, вместо реторика в подкрепа на създаването на "народна република", потвърждава предишна оценка на ISW, че Кремъл има по-широки териториални цели от завземането на Донецка и Луганска област - пишат експертите.

Русия обясни защо няма да се изтегли от Южна Украйна

Русия обясни защо няма да се изтегли от Южна Украйна

Вече имала опит, че след изтеглянето започват провокации и разстрели

Припомняме, че Харков беше от градовете, атакувани от руски ракети още в началото на войната. И в момента се водят оспорвани боеве именно в тази област, с частичен успех на украинските сили, които преди месец успяха да изтласкат руските войски почти до границата. В последната седмица руската армия отново започна да обстрелва Харков с ракети. Това се случи и тази нощ.

Едновременно с това от Русия дойдоха заявки, че нямат никакво намерение да напускат Южна Украйна. Това бе директно казано и в интервю на руския посланик във Великобритания Андрей Келин. Той също така заяви, че украинските военни ще бъдат изтласкани от целия Донбас. "Разбира се, трудно е да се предвиди изтеглянето на войските ни от Южна Украйна, защото вече имаме опит, когато след изтеглянето започват провокации", каза Келин.

Припомняме, че миналия месец в Херсонска област започна подготовката за референдум за самоопределениеХерсон е под пълния контрол на руските сили вече няколко месеца. От Кремъл дойде заявка, че предвиждат именно формата на референдум за откъсване на тези територии от Украйна. Заявката е, че статутът на региона ще бъде "определен според волята на народа", а след референдума или плебисцита в региона ще бъдат проведени избори. Потвърждава се информацията от началото на месеца, че референдумът ще се проведе през есента на 2022 г

Припомняме и че именно по тази схема след повече от десетилетие съществуване като автономна република в състава на Украйна, през 2014 г. след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Още на 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Зеленски: Само модерни и мощни оръжия помагат срещу руските удари

Зеленски: Само модерни и мощни оръжия помагат срещу руските удари

През следващата седмица Киев ще съобщи важни новини

Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.