Ежедневният доклад на британското военно разузнаване е посветен на преминаването през река Днепър при Херсон, където с помощта на ракетни удари на украинската армия беше тежко повреден Антоновският мост през Днепър - единственият в околностите на града, окупиран в началото на нашествието, съобщава Руската служба на Би Би Си.

През уикенда Русия вероятно е започнала да премества шлепове, за да построи издръжлив понтонен мост през Днепър - в непосредствена близост до повредения пътен мост. Връзката между двата бряга на Днепър се смята за ключова връзка между Херсон и окупираната източна част на региона, напомня британското разузнаване.

В продължение на няколко седмици руските войски и местните жители бяха принудени да разчитат на ферибот през Днепър. Ако Русия завърши изграждането на импровизирания мост, това почти сигурно ще увеличи капацитета за преминаване на реката в сравнение с фериботната връзка, отбелязаха британските военни.

Този понтонен мост вероятно също ще остане уязвим за украински удари, но е по-лесно възстановим, уточняват те.

Антоновският мост е стратегическо съоръжение, което позволява на Русия да снабдява армията си с оръжие на десния бряг на Днепър. Мостът е единственият автомобилен мост, свързващ Херсон, разположен на западната страна на Днепър, с част от Херсонска област от другата страна. Украинските въоръжени сили многократно атакуваха критичното съоръжение с доставените от САЩ РСЗО HIMARS, в резултат на което мостът беше повреден. Първоначално властите ограничиха движението по него, като забраниха преминаването на камиони. Но след обстрела през нощта срещу 27 юли движението по моста беше напълно спряно. Според окупационната администрация "това не играе роля от военна гледна точка, а само усложнява живота на цивилните."

Припомняме, че на 13 август украинските военни обявиха, че са поразили пътния мост при язовир "Нова Каховка", той е изведен от строя.

В Херсонска област има само три пресичания на Днепър: Антоновският мост близо до Херсон, Антоновският железопътен мост на 6 км и язовирът Каховка в Нова Каховка, на още 70 км.

Обходният път минава през друга река - този път Ингулец - над която има само един мост в село Дарьовка.

САЩ: Русия планира да удари инфраструктурата на Украйна

САЩ: Русия планира да удари инфраструктурата на Украйна

Украинското военно разузнаване призова гражданите да бъдат по-внимателни

С обстрела на тези пунктове украинските военни се стремят да прекъснат снабдяването на руската армия на десния бряг.