Украинските военни са поразили пътния мост на язовир "Нова Каховка", той е изведен от строя, съобщиха от оперативното командване на украинските въоръжени сили "Юг".

"В рамките на изпълнението на задачите за стрелба на ракетните и артилерийските подразделения мостът на язовир "Нова Каховка" е бил ударен с контролно устройство.

По-рано руските държавни медии съобщиха за обстрел в района на Нова Каховка. Според тяхната версия територията в близост до водноелектрическата централа в Херсонска област е била обстрелвана от украинската армия със системи HIMARS. В същото време представителят на окупационните власти, Кирил Стремусов, твърди, че мостът не е бил повреден.

На 10 август Оперативното командване "Юг" също съобщи, че мостът в Нова Каховка е бил изключен, но по-късно в социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда, че въпреки повредата мостът все още се използва.

Украйна: Повредихме втори мост над Днепър

Украйна: Повредихме втори мост над Днепър

Това може да затрудни допълнително руските сили

В Херсонска област има само три пресичания на Днепър: Антоновският мост близо до Херсон, Антоновският железопътен мост на 6 км и язовирът Каховка в Нова Каховка, на още 70 км.

Обходният път минава през друга река - този път Ингулец - над която има само един мост в село Дарьовка.

С обстрела на тези пунктове украинските военни се стремят да прекъснат снабдяването на руската армия на десния бряг.