Кореспонденти на американския вестник The Washington Post са посетили позициите на украинските войски край Херсон. Те съобщават, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че Киев все още не може да започне широкомащабно контранастъпление в този регион, тъй като не разполага с достатъчно оръжие.

Според журналистите украинската армия е принудена да води ожесточен бой в открито пространство, където нейните военнослужещи са уязвими, докато руските войски наскоро са изпратили значителни подкрепления към района на Херсон.

Около 3000 руски войници са пристигнали в района на Херсон само през изминалата седмица, според служител на украинското разузнаване, който говори с Washington Post при условие за анонимност, свеждайки общата сила на групировката на руската армия на западния бряг на Днепър до поне 15 000 войници.

Както каза пред вестника представителят на мозъчния тръст Conflict Intelligence Кирил Михайлов, по-голямата част от новите попълнения са военни от елитните въздушно-десантни части, които помагат за укрепване на формированията, изтощени от месеци на военни действия.

Washington Post припомня, че представители на Украйна от доста време обещават контранастъпление, което да доведе до освобождаването на Херсон.

Въпреки това представител на украинските специални служби, който разговаря с кореспондентите на вестника, е оценил перспективите за настъпателна операция по следния начин: "Трябва да бъдем честни - засега Украйна не разполага с достатъчно оръжия за контранастъпление."

Американският вестник цитира и интервю за украинските медии на генерал Дмитрий Марченко, който се оплака, че "за съжаление обемът на военната помощ, който ни обещаха нашите западни партньори, ни се предоставя на малки партиди, което по принцип много ни затруднява да извършваме настъпателни действия". "Мисля, че след като получим пълния пакет от тази помощ, нашите контранастъпателни действия ще бъдат много бързи", каза Марченко.

Washington Post обаче цитира и базирания във Вашингтон експерт Дмитрий Алперович от аналитичната компания Silverado Policy Accelerator, според когото Русия скоро ще изтегли войските си от самия Херсон поради неотдавнашната атака срещу военновъздушната база в Крим и многократните атаки на въоръжените сили на Украйна по маршрутите за доставка на руската армия на западния бряг на Днепър.

Коментирайки възможността за офанзива в Херсон, Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната, каза пред изданието, че "Украйна никога няма да стане толкова глупава като Русия и да започне да хвърля хора в битка като пушечно месо, за да задоволи амбициите на своите лидери ." "Въпросът е в цената", заключи той.

Припомняме, че украинските сили обявиха по-рано през деня, че са разрушили и втория мост над Днепър в района на Каховската ВЕЦ край Нова Каховка, като по-рано бе изведен от строя и Антовския мост и това се очаква сериозно да затрудни Русия да снабдява и поддържа войските си на десния бряг на Днепър. Към момента все още е изпползваем железопътния мост над реката в района на град Херсон. Има и обходен път, който минава през друга река - този път Ингулец - над която има само един мост в село Дарьовка. Освен това руските сили са изградили и два понтонни моста през голямата река.

Това потвърждава заплахата, която Русия усеща от по-големия обсег и точност на системите, които Украйна получи от западните си партньори, твърди Министерството на отбраната. В края на краищата, откакто Украйна получи американски ракетни установки HIMARS, които ѝ позволяват да нанася удари на по-големи разстояния, украинските въоръжени сили бомбардират руски бази и важни точки от маршрутите за доставки - като мостове - в окупираните територии.

Битката за юга на Украйна

Битката за юга на Украйна

Активните боеве в тази посока могат да започнат през следващите няколко дни