Украинският губернатор на Херсонска област Ярослав Янушевич призовава жителите на областта да игнорират призивите на руската страна, по-специално за "евакуация" на левия бряг на Днепър и в регионите на Русия, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Те искат да вземат нашите хора за заложници и да ги използват като живи щитове. Не позволявайте на империята на злото да се крие зад вас, вашите родители, вашите деца!" - апелира той.

По-рано окупационните власти на Херсонска област, която Русия се опитва да анексира, заявиха, че е започнало "организирано прехвърляне" на жители от десния на левия бряг на Днепър. Плановете са да бъдат преместени 50-60 хиляди жители.

Хората са предупреждавани чрез SMS съобщения, че въоръжените сили на Украйна "ще обстрелват жилищни райони".

"Украинската армия не унищожава украински градове и села," казва губернаторът. "Но руснаците безмилостно обстрелват мирни цели, където няма войници".

"Тези изявления идват на фона на успехите на украинската армия," казва Янушевич.

"Каквото и да си измислят окупаторите по отношение на Херсонска област, ще стане така, както решат Въоръжените сили на Украйна. Херсонска област ще бъде свободна от тези нечовеци!" - каза Янушевич.

"Реалността може да боли": Украйна се подигра на руската евакуация от Херсон
Обновена

"Реалността може да боли": Украйна се подигра на руската евакуация от Херсон

Според Киев руските управляващи живеят в измислен свят

Припомняме, че назначеният от Русия "глава" на Херсонска област Владимир Салдо каза по-рано, че всички назначени от Русия административни органи на Херсонска област напускат десния бряг на Днепър.

Руският президент Владимир Путин въведе военно положение в Херсонска област и в другите три анексирани украински области - Запорожка, Донецка и Луганска. Също така Салдо обяви забарана за цивилни лица да влизат на територията на Херсонска област през следващите дни. 

До евакуацията на населението се стигна, след като окупационните власти на областта предупредиха, че украинската армия ще се опита да си върне Херсон.

Сергей Суровикин, командир на обединената групировка на руските войски в Украйна, каза, че не могат да бъдат изключени "трудни решения" по отношение на Херсон.

Според руски военни блогъри тези думи доказват лошото положение на руските части, които се предполага, че са около пет пъти по-малко от събраната в района украинска войска.

Русия обяви, че анексираните украински територии са под нейната ядрена защита

Русия обяви, че анексираните украински територии са под нейната ядрена защита

Кремъл признава, че все още се работи по тяхното "интегриране"