Русия заяви във вторник, че четирите украински региона, чието анексиране обяви миналия месец, са под закрилата на нейния ядрен арсенал, предава Ройтерс.

Изявлението на Кремъл дойде в момент на остро напрежение, като НАТО и Русия се очаква скоро да проведат военни учения, за да тестват готовността на своите ядрени сили.

Попитан от репортери дали регионите са под ядрения чадър на Москва, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Всички тези територии са неотменими части от Руската федерация и всички те са защитени. Тяхната сигурност е осигурена на същото ниво, както останалата територия на Русия".

Президентът Владимир Путин каза миналия месец, че Москва е готова да използва ядрени оръжия, ако е необходимо, за да защити "териториалната цялост" на Русия. Президентът на САЩ Джо Байдън каза на 6 октомври, че тази заплаха е доближила света до "Армагедон" повече, отколкото по всяко време след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Медведев за ядрената опция: Не блъфираме и няма да искаме разрешение от никого

Медведев за ядрената опция: Не блъфираме и няма да искаме разрешение от никого

Храни все още крехка надежда в здравия разум и чувството за самосъхранение у вражеските държави

Близо осем месеца след нахлуването му в Украйна някои анализатори смятат, че вероятността Путин да прибегне до ядрени оръжия се е увеличила, след като армията му претърпя серия от големи поражения. Президентът на Беларус и съюзник на Путин Александър Лукашенко, предупреди Запада миналата седмица да не притиска Русия в ъгъла.

Други анализатори твърдят, че ядреният риск е преувеличен, предполагайки, че би било самоубийство за Путин да се впусне в такава ескалация.

Путин имал повече полза да плаши с ядрените оръжия, отколкото да ги използва

Путин имал повече полза да плаши с ядрените оръжия, отколкото да ги използва

Това твърди началникът на въоръжените сили на Норвегия

НАТО провежда учения за ядрена готовност тази седмица и заяви, че очаква Русия да проведе свои собствени ядрени учения скоро, но Песков каза, че няма информация за това.

"Има изградена система за уведомяване за провеждане на учения и това се осъществява по каналите на Министерството на отбраната", каза той.

Путин миналия месец обяви, че териториите, които Москва отне от Украйна, ще бъдат част от Русия "завинаги". Но Русия не контролира изцяло нито един от четирите региона и все още не е определила техните граници.

Анексията беше осъдена като незаконна от Украйна, нейните западни съюзници и огромното мнозинство от страните в Общото събрание на ООН.

Русия допълнително загуби позиции в четирите региона, дори след като заяви контрола си над тях на пищна церемония в Кремъл на 30 септември. Песков каза, че все още се работи за интегрирането им в руската правна, икономическа система, както и в системата за сигурност.

Илон Мъск: За Русия загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хаваите и Пърл Харбър

Илон Мъск: За Русия загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хаваите и Пърл Харбър

Той е убеден, че при заплаха за полуострова Русия би използвала ядрено оръжие