Училищата в Англия могат да забранят носенето на фереджета от учениците заради заради нови образователни стратегии, под напътствието на правителството, информира "Ройтерс".

Според основната наредба на британското Министертво на образованието (DFES), всеки учител ще може сам да решава какво облекло е позволено и какво не за учениците му, каза говорител на DFES.

Новите образователни принципи се приемат известно време след загубеното дело от 17 годишната Шабина Бегум, заради носената от нея традиционна мюсюлманска дреха-джилбаб, покриваща цялото тяло без ръцете и лицето. Британският върховен апелативен съд се произнесе в полза на училището, забранило на момичето да носи дрехата. 

Случаят на Шабина Бегум породи сериозен обществен конфликт във Франция, който доведе до забрана за носене на забрадките в държавните училища.

Мюсюлманските забрадки се превърнаха в горещ политически проблем за Великобритания, след като британският външен министър Джак Строу ги определи като "затрудняващи международните отношения", а премиерът Тони Блеър ги характеризира като "знак за разделение".

Някои мюсюлмански групировки обвиняват правителството, че създава атмосфера на "Исламофобия".