След като България и Румъния станаха част от Европейския съюз, в него се усети известна умора от разширяването. Общността обаче ще продължи да расте, в нея има място и за Западните Балкани, уверява председателят на ЕП.

"Мирното съжителство между хора с различен етнически произход е много важно за тях поради една много проста причина - само така те могат да продължат да живеят, да работят, да възпитават децата си и да реализират мечтите си без страх, че някой ще ги нарани. Добросъседските отношения са особено важни за страните от Западните Балкани - един район, който през последните 20 години беше потопен в кървави конфликти. Затова колкото по-бързо тези страни заровят призраците от миналото, толкова по-лесно ще вървят към бъдещето си. А тяхното бъдеще е в Европейския съюз", уверява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.


Гръцкият препъникамък за Македония

Мартин Шулц припомня позицията на ЕП за продължаване на предприсъединителните преговори с Македония въпреки нерешения спор с Гърция за името на страната. В тази връзка той очаква всички участници в този дебат да проявят политическа отговорност и държавническо поведение. Той призовава страните да се въздържат от взаимни нападки и контрапродуктивни жестове. "Това може да влоши непоправимо междусъседските отношения. Няма да позволим процесът на разширяване да става заложник на двустранни спорове", категоричен е Шулц.

"Колкото и трудни да са точните прогнози, мястото на Македония категорично е в ЕС", посочва още председателят на ЕП. Лично той е оптимист за европейското бъдеще на страната, която обаче е длъжна да си напише домашното: да засили диалога между обществените организации и политическите сили; да продължи борбата срещу корупцията и организираната престъпност; да подобри работата на администрацията и съдебната система; да се спазват гражданските права, вкл. тези на малцинствените групи.


Вратата на ЕС остава отворена

Мартин Шулц подчертава, че заради дълговата криза въпросът за разширяването на ЕС в момента не е сред приоритетните. "А освен това се забелязва и известна умора от разширяването", допълва той. "Примерът с Хърватия, която тази година ще стане 28-ата страна-членки на Общността, обаче показва ясно, че процесът на разширяване продължава. Вратата на ЕС ще остане отворена и за страните от Западните Балкани", уверява Шулц.

Що се отнася до медийната ситуация в Македония, председателят на ЕП казва, че е загрижен от употребата на сила срещу журналисти (един от примерите за това: на протестите в края на миналата година от парламента в Скопие със сила бяха изведени депутати от опозицията, след като преди това същото бе сторено и с присъстващите журналисти). Шулц посочва, че в Македония все още се водят граждански дела срещу журналисти, а липсата на прозрачност за финансирането на обществени кампании и рекламите в медиите остава сериозен проблем за страната.


А. Трайковска,
Дойче веле