Долната камара на руският парламент (Държавната дума) прие нов закон, който ще изисква руските медии да информират „Роскомнадзор”, руския медиен регулатор, за получаване на чуждестранно финансиране, иначе ще бъдат глобени.

Руските медии трябва да се отчитат веднъж на три месеца за полученото финансиране от чужди държави, международни и чуждестранни организации или неправителствени агенции, действащи като "чужди агенти".   

В случай, че не докладват за чуждестранно финансиране в рамките на 30 дни, частни лица ще трябва да плащат лично глоба до 50 000 рубли (705 долара), а медия ще трябва да изплати на "Роскомнадзор" цялата сума, която е получила от чуждестранни спонсори.

Законът изключва средства, получени от чуждестранни организации за реклами.  

Припомняме, през юли 2012 г. беше приет закон в Русия, изискващ неправителствени организации, които се занимават с политическа дейност и получават финансиране от чужбина, да се регистрират като „чужди агенти” и да етикетират всички свои публикации като такива.

През октомври стана ясно, че Русия може да закрие 12 организации с нестопанска цел, финансирани от чужбина, които според руските законодатели „подкопават конституционния ред в Русия”, до края на 2015 г.