Маските за лице стават задължителни за целия обществен транспорт в Англия от 15 юни, съобщават СиЕнЕн и "Индипендънт".

Правилото може да бъде налагано от британската транспортна полиция, заяви британският министър на транспорта Грант Шапс. Ще бъдат направени изключения за деца, някои възрастни хора и хора с респираторни проблеми.

Общественият транспорт също ще бъде "засипан" с допълнителни влакове, автобуси и мотриси, добавени към съществуващите маршрути, за да се намали струпването, докато хората се връщат на работа.

"Не винаги е възможно да останете на два метра един от друг в обществения транспорт", призна Шапс. Тези, които могат да работят от вкъщи, трябва да продължат да го правят, каза той.

Доброволци ще раздават допълнителни маски на спирките на обществения транспорт. Шапс коментира, че хората, които не се съобразяват, могат да бъдат глобени. "Не можете и да пътувате, ако не носите маска за лице".

В Обединеното кралство има 176 нови смъртни случаи, свързани с коронавирус, през последните 24 часа, с това загиналите стават 39 728, а общо подозрителните и потвърдените смъртни случаи са над 48 000.

Жертвите на Ковид-19 във Великобритания достигнаха 48 000

Жертвите на Ковид-19 във Великобритания достигнаха 48 000

Великобритания е най-тежко засегнатата държава в Европа

От Даунинг Стрийт, Шапс заяви, че този ход е предназначен да предотврати разпространението на коронавирусните инфекции, докато страната преминава към следващия етап на релаксация от блокирането, с отваряне на несъществени магазини.

Носенето на маска за лице ще бъде "условие за пътуване" в обществения транспорт, тоест на пътниците може да им бъде отказан превоз, ако отказват.

"Това не означава хирургически маски, които трябва да запазим за клинични условия. Това означава вид на покритието за лице, което лесно можете да си направите у дома. Трябва да гарантираме, че са взети всички предпазни мерки за автобуси, влакове, самолети и фериботи."

"С повече хора, които използват транспорт, доказателствата предполагат, че носенето на лицеви покрития предлага някаква - макар и ограничена - защита срещу разпространението на вируса."

Служителите на фронтовите линии като шофьорите на автобуси също ще трябва да носят маски за лице, а правителството ще работи с прехвърлени администрации в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, за да се опита да направи промяната в цялата страна.

Това съобщение е приветствано от кмета на Лондон Садик Хан, който отдавна лобира за задължителни маски за лице в системата на подземния транспорт. "Доволен съм, че правителството най-накрая задължи хората да носят маски за лице в обществения транспорт".

Професорът по здравни грижи проф. Триш Грийнхол от Университета в Оксфорд коментира, че "лицевите покрития не са 100% ефективни, но те също не са нулеви"

"Виждах доказателства, че двойният слой плат е между 60 и 90 процента ефективен за спиране на разпространението на капчици, натоварени с вируси, идващи от потребителя, а също така, че същата маска също е 30-50 процента ефективна при спиране частици на вируса, стигащи до потребителя. Можете да спорите за точните проценти, но като цяло, ако всички носят маски на лице, когато са в близки помещения, предаването ще намалее драстично."

Д-р Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, казва: "Тази политика ще добави повече тежест за широката общественост, за да се предотврати разпространението на Covid-19. Това е много по-сложно от "измийте ръцете си за 20 секунди" или "останете у дома". Молим цялото население на Великобритания, без предишен опит с носенето на маски, за една нощ да станат компетентни производители, носители и поддържащи ЛПС (Лични предпазни средства)".

Шапс все пак добави, че ако хората откажат да се съобразят, те могат да бъдат глобени по нови разпоредби в националните железопътни мрежи за пътуване и правилата за обществени услуги за превозни средства и автобуси.

"Това е условие за пътуване. Не можете да пътувате, освен ако не носите покритие за лице. Ще има и други правомощия, така че в крайна сметка това ще доведе до глоби. Силно се надявам да не изпадаме в такава ситуация."

Той добави, че не очаква редовно да се налагат действия за принудително изпълнение, "очаквам от повечето хора да не се налага да бъдат принуждавани към това, защото носенето на маски за лице помага да се защитят другите, а повечето хора просто искат помогнат да се победи тази болест."

14-дневна карантина и формуляр за всички пристигащи в Англия

14-дневна карантина и формуляр за всички пристигащи в Англия

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход