Подозрителните и потвърдените смъртни случаи от коронавирус във Великобритания се увеличиха до 48 000, сочи официалната статистика, предаде АФП.

Данните на Националната статистическа служба включват всички фатални случаи, при които коронавирусът се подозира или се споменава в смъртния акт до 22 май.

324 нови жертви на COVID-19 във Великобритания

324 нови жертви на COVID-19 във Великобритания

2 095 са новозаразените, като общият им брой вече достига 271 222 души

Броят на починалите е значително по-висок от последните данни на правителството за 39 045 починали, в които са включени само смъртните случаи след положителна проба.

Но и при двете изчисления Великобритания е най-тежко засегнатата държава в Европа и само зад САЩ по смъртност в света.

Великобритания с най-висока смъртност от Covid-19

Великобритания с най-висока смъртност от Covid-19

Вирусът директно или индиректно е убил 891 души на 1 милион на Острова

Данните показват също, че от март има 56 308 допълнителни смъртни случаи в Англия и Уелс в сравнение със средните нива за последните пет години. Но в седмицата до 22 май 2589 души са починали от новия коронавирус, споменато в смъртния акт, в Англия и Уелс - най-ниското ниво от седмицата до 27 март.

Великобритания е една от последните европейски държави, които започнаха да налагат ограничения на 23 март.

Докато най-малките ученици се върнаха на училище в Англия в понеделник, някои магазини отвориха. Но повечето магазини, ресторантите и кафенетата извършват само доставки. Планът е магазините да отворят от 15 юни.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 371 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 6,2 млн. случая и повече от 375 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 2,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".