Най-малко седем души, включително пилот и ръководител на компания, бяха задържани заради 1,3 тона кокаин, заловени от бразилските власти в самолет, собственост на турска компания това лято.

Това разкрива в. "Хюриет".

През август самолет на ACM Air, собственост на ACM Holding, кацна в Бразилия с испанец на борда. Бразилската полиция, действайки по сигнал, претърсила самолета и открила 1,3 тона кокаин.

Испанецът Гонзалес Валдес беше арестуван, но почина в бразилски затвор през октомври. Бразилските власти освободиха Вели Демир, турския пилот на частния самолет, който пристигна в Турция миналата неделя. При пристигането си Демир беше задържан от турската наркополиция.

По указания на прокуратурата, части от Бюрото за наркотици нахлуха в централата на ACM Holding в Истанбул и иззеха документи.

В рамките на разследването Шейхмус Йозкан, председател на борда на ACM Holding, и още шестима души също бяха задържани за разпит.

Оказа се, че самолетът, на който бразилската полиция е иззела 1,3 тона кокаин, скрит в 23 куфара, е бил използван от години преди това от турския премиер и президент, но е бил продаден през 2016 г.