200 членове на ислямисткото движение „Хамас" бяха арестувани през изминалата нощ при акция на палестинските сили за сигурност, след като вчера бяха застреляни четирима израелци, съобщиха представители на движението, цитирани от lenta.ru.

„Хамас" пое отговорност за вчерашното нападение близо до град Хеброн на Западния бряг в навечерието на новия кръг близкоизточни мирни преговори.

Припомняме, на 20 август Израел и Палестина се договориха за възобновяване на мирните преговори. Предполага се, че първата среща ще се проведе на 2 септември във Вашингтон. От „Хамас" остро разкритикуваха правителството на Абас за това решение.

След като бунтовниците обстреляха цивилен автомобил снощи загинаха четирима души - двама мъже и две жени. Едната от загиналите жени е била бременна.

Законодателят от Хамас Омар Абдел Разик заяви, че арестите са политически и обвини президента Махмуд Абас, че се опитва да угоди на израелците.

Абас е в ожесточено съперничество с движението "Хамас", което преди три години отне контрола над ивицата Газа.

Служител на палестинските служби за сигурност потвърди извършените арести, но не даде повече подробности.

От „Хамас" съобщиха, че властите са заобиколили десетки джамии по време на молитвите и са арестували десетки хора.

Според ислямистите, акцията все още продължава в редица градове, села и лагери на Западния бряг.

В ивицата Газа, в която доминират бунтовническите ислямисти, през нощта стотици поддръжници на „Хамас" излязоха на улиците, в чест на успеха на „операцията срещу заселниците в Хеброн".

Междувременно генералният секретар на ООН Пан Ги-Мун остро разкритикува вчерашния инцидент, определяйки го като безсрамен и циничен опит да се попречи на преговорите между Израел и Плаестина.