Климатичната активистка Грета Тунберг беше задържана от полицията по време на демонстрация в нидерландската столица Хага, предава Ройтерс.

Тунберг беше качена в голям автобус от местната полиция заедно с други протестиращи, които се опитаха да блокират главна магистрала към Хага.

Тунберг се присъедини към протест на стотици активисти, които се опитаха да блокират магистрала A12.

Този път беше блокирван за по няколко часа десетки пъти през последните месеци от активисти, настояващи за прекратяване на всички субсидии за използване на изкопаеми горива.

При предишни протести полицията откара задържаните протестиращи в друга част на града, където те бяха освободени без допълнителни последствия.

Местната полиция не беше открита за коментар в събота.

Припомняме, че Грета Тунберг стана представително лице за младите еколози, като нейните седмични протести през 2018 г. пред шведския парламент бързо прераснаха в глобално младежко движение.

Миналата година Тунберг беше задържана от полицията и отстранена от протести в няколко страни, включително Швеция, Норвегия и Германия.

Въпреки това миналият месец британският съд я оправда по обвиненията в нарушение на обществения ред, като съдията постанови, че полицията не е имала правото да арестува нея и други участници в протеста в Лондон през 2023 г.

С протест Грета Тунберг блокира шведския парламент

С протест Грета Тунберг блокира шведския парламент

Еколозите обвиняват Швеция в политическо бездействие срещу климатичната криза