Как смеете? Вие идвате при нас с надежда за младите хора. Вие ограбихте моите мечти и детството ми с вашите празни думи и все пак аз съм един от късметлиите. Аз дори не трябваше да съм тук сега, а на училище. Хората страдат, умират, цели екосистеми се сриват. Ние сме в началото на масово изтребление и всичко, за което можете да говорите, са парите и вечния икономически растеж.

Това заяви в гневната си реч Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка, която подбуди младите хора по целия свят да стачкуват за повече действия за борба срещу глобалното затопляне.

Тя направи изявлението на срещата на върха в САЩ за климата в понеделник. 

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени

Тунберг пристигна в САЩ, прекосявайки Атлантическия океан на яхта, захранвана от слънчева енергия. Тя придоби международна известност след началото на "Петъци за бъдеще": стачки на ученици, които се разпространиха в 135 страни. Номинирана е за Нобелова награда за мир.

В понеделник тя се срещна с Барак Обама. Бившият американски президент сподели снимка от срещата им, на която той похвали Тунберг като "един от най-големите защитници на нашата планета" и човек, който "не се страхува да настоява за реални действия. 

Грета Тунберг участва в протест пред Белия дом за борба с климатичните промени

Грета Тунберг участва в протест пред Белия дом за борба с климатичните промени

Без повече въглища, без повече петрол, дръжте въглерода в почвата

Тя бе поканена и на заседание на работната група на Сената на САЩ за климатичната криза,