Съединените щати съобщиха, че китайски гражданин е задържан при международна операция по обвинения в създаване и използване на злонамерен софтуер, използван при кибератаки, мащабни измами и експлоатация на деца, пише "Ройтерс".

35-годишният Ван Юнхе е бил арестуван в Сингапур на 24 май.

Арестът на Ван идва след нашумялото разследване през август миналата година на десет китайски граждани от различни националности, обвинени в пране на над 2 милиарда долара през азиатския финансов център.

Министерството на правосъдието на САЩ посочи, че Ван и неназовани други лица "създадоха и разпространиха зловреден софтуер, за да изградят мрежа от милиони домашни компютри с Windows по целия свят, които да компрометират".

От 2018 г. до юли 2022 г. Ван е получил 99 милиона долара от продажби на откраднати прокси IP адреси в криптовалута или фиатна валута.

Посочва се, че киберпрестъпниците, които са купили достъп до заразените IP адреси, след това са заобиколили системите за откриване на финансови измами и са откраднали "милиарди долари от финансови институции, издатели на кредитни карти и федерални програми за кредитиране".

Това включва щети за над 5,9 милиарда долара от 560 000 измамни искове за застраховка при безработица, произхождащи от компрометирани IP адреси.

Европол проведе най-мащабната си акция срещу зловреден софтуер

Европол проведе най-мащабната си акция срещу зловреден софтуер

Задържани са четирима души, а над 100 интернет сървъра са свалени

"Ван е използвал незаконно придобитите приходи за закупуване на недвижими имоти в Съединените щати, Сейнт Китс и Невис, Китай, Сингапур, Тайланд и Обединените арабски емирства", посочват от американското правосъдно министерство.

Активите и имотите на Ван включват спортни коли, повече от дузина вътрешни и международни банкови сметки, над две дузини портфейли за криптовалута, луксозни часовници и 21 имота в няколко страни.

Матю С. Акселрод, помощник секретар по правоприлагането на износа в Бюрото по индустрия и сигурност на Министерството на търговията на САЩ, заяви, че случаят се чете като сценарий.

"Схема за продажба на достъп до милиони заразени със злонамерен софтуер компютри по целия свят, която позволява на престъпниците по целия свят да откраднат милиарди долари, да предават бомбени заплахи и да обменят материали за експлоатация на деца - след това да използват близо 100 милиона долара печалби на схемата за закупуване на луксозни коли, часовници и недвижими имоти", посочи той.

Операцията е междуведомствено усилие и е ръководена от правоприлагащите органи в САЩ, Сингапур, Тайланд и Германия.