Задържаният полковник от австрийската армия, който от 90-те години е работил за руското военно разузнаване ГРУ, призна, че е шпионирал в полза на Кремъл, съобщи в. "Die Presse".

Австрийските спецслужби са започнали да следят 70-годишния шпионин от Залцбург преди няколко седмици - тогава те са получили информация от партньорска държава.

След като при разпита на уличения в шпионаж офицер са били предоставени доказателства, той е направил пълни самопризнания.

Шпионски скандал между Австрия и Русия

Шпионски скандал между Австрия и Русия

Задържаният полковник от австрийската армия в продължение на 30 г. е предоставял тайни на Русия

Иззетите документи показват, че още през 2006 г. полковникът се опитвал да прекрати шпионската си дейност, но руските служби не са му позволили да го направи, съобщава в. "Kronen Zeitung".

Той се е свързвал на всеки две седмици с руснак, наричан "Юрий". Задачите си е получавал чрез радиоприемник, а информацията си е предавал чрез спътникова връзка или чрез тайнопис.

Руските служби са разбрали, че агентът им е разкрити са му наредили да унищожи всички уличаващи го материали. Той обаче вече е бил под наблюдение не е успял да се избави от доказателствата.

Австрийските власти са конфискували средствата за свръзка, предоставени от руснаците, както и електронни устройства, чието съдържание се анализира.

Заради избухналия шпионски скандал австрийската министърка на външните работи Карин Кнайсл, която на сватбата си танцува с Владимир Путин, отмени визитата си в Москва.

Руската страна прехвърли вината за случая на Австрия, като я упрекна в "мегафонна дипломация".