Адвокатите на американския журналист от Wall Street Journal, задържан в Русия по обвинения в шпионаж, обжалват ареста му, съобщава "Асошиейтед прес".

31-годишният Еван Гершкович беше арестуван миналата седмица в Екатеринбург - четвъртият по големина град в Русия. Това е първият случай на задържан американски кореспондент по обвинения в шпионаж от Студената война насам.

Вестникът заяви, че "категорично отрича" обвиненията и поиска освобождаването му.

На изслушване миналия четвъртък Лефортовският районен съд на Москва бързо постанови Гершкович да бъде задържан зад решетките два месеца, докато тече разследването.

Днес съдът съобщи, че е получил жалба срещу ареста на Гершкович, която е била подадена от неговата защита. Все още не е определена дата за изслушване по обжалването.

Гершкович беше изпратен в московския затвор Лефортово, който датира от царската епоха и е ужасяващ символ на репресиите от съветско време.

Десетки световни медии искат от Русия да освободи журналиста от WSJ

Десетки световни медии искат от Русия да освободи журналиста от WSJ

Еван Гершкович е обвинен в шпионаж

Федералната служба за сигурност на Русия обвини Гершкович в опит да получи секретна информация за руски оръжеен завод. Кремъл твърди, че Гершкович е бил заловен на местопрестъплението, без да дава повече подробности.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия да освободи журналиста.

Пуснете го, настоя той в Белия дом, запитан дали има послание за Русия.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова руския си колега в рядък телефонен разговор между двмата дипломати от началото на войната в Украйна незабавно да освободи Гершкович, както и друг задържан американец - Пол Уилън.

Блинкън звънна на Лавров за задържания журналист от WSJ

Блинкън звънна на Лавров за задържания журналист от WSJ

Еван Гершкович беше арестуван в Русия