Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес е поискал в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров освобождаването на американския журналист Еван Гершкович.

Това са потвърдили в изявления Държавният департамент на САЩ и руското външно министерство, съобщиха "Ройтерс" и "Интерфакс".

По време на разговора Лавров изрично е отбелязал, че Гершкович е бил заловен на местопрестъплението при опит да получи секретна информация. Според Москва, той е събирал данни, представляващи държавна тайна, под прикритието на журналистически статус. Затова случаят ще бъде решен от съда. 

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Няма информация за неговото състояние

В острото изявление на руското външно министерство се настоява също така за необходимостта от зачитане решенията на руските власти, взети в съответствие с законодателството и международните задължения на Руската федерация. Недопустимо е, според него, официални лица във Вашингтон и западни медии да се опитват да придадат на този случай политическа окраска. 

За първи път от юли 2022 г. Блинкън разговаря с Лавров.

Блинкън от своя страна е изразил сериозната загриженост на Съединените щати относно неприемливото задържане от страна на Русия на гражданин на САЩ и журналист. Той призова за незабавното му освобождаване. 

Припомняме, че американският журналист Еван Гершкович от Wall Street Journal (WSJ)в края на март беше задържан в Русия и обвинен в шпионаж. WSJ отхвърли обвиненията. 

Шефовете на повече от 30 медии от цял свят подписаха писмо до руския посланик в САЩ Анатолий Антонов, в което настояват за освобождаването на журналиста.

Байдън за първи път коментира ареста на американския журналист в Русия

Байдън за първи път коментира ареста на американския журналист в Русия

САЩ не предвиждат ответни мерки засега

"Гершкович е журналист, а не шпионин, и трябва да бъде освободен незабавно и безусловно", се казва в писмото, подготвено от Комитета за защита на журналистите.

Необоснованият и несправедлив арест на Гершкович представлява значителна ескалация на действията на Вашето правителство срещу пресата. Русия изпраща послание, че журналистиката в рамките на вашите граници е криминализирана и че чуждестранните кореспонденти, които искат да отразяват събития от Русия, не се ползват от върховенството на закона".

Писмото е подписано от ръководителите на "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост", "Би Би Си Нюз", "Евронюз", "Блумбърг", "Скай Нюз", "Икономист" и други медии.

Кремъл отговори на WSJ за арестувания журналист

Кремъл отговори на WSJ за арестувания журналист

От вестника призовават за експулсирането на всички руски журналисти от САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън също призова руското правителство да освободи журналиста.

Wall Street Journal призова за експулсиране от САЩ на руски журналисти и на руския посланик в САЩ. Според публикация на изданието това "би бил очакваният минимум".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобни призиви абсурдни и погрешни.

Ден по-рано беше съобщено, че американецът Пол Уилън, осъден за шпионаж в Русия, е преместен в затворническа болница. Информацията бе потвърдена от брат му Дейвид.

Пол Уилън е пропуснал регулярното обаждане до семейството си, като не се е свързал в предоставеното му седмично време и с представители на американското посолство. Дейвид Уилън е разбрал, че брат му е преместен в затворническата болница заедно с още няколко затворници, които не са руски граждани.

През 2020 г. бившият американски морски пехотинец Пол Уилън беше арестуван през 2018 г. в Москва и получи 16-годишна присъда за шпионаж и я излежава в колония с максимална сигурност в Мордовия. Той отхвърли всички обвинения.

Надежда за размяна между САЩ и Русия, която да включва и Пол Уилън, имаше миналата година, когато между двете страни бе извършена безпрецедентна такава. Тогава баскетболистката Бртини Гринър, която бе осъдена на 9 години затвор за притежание и трафик на наркотици, бе разменена за Виктор Бут, един от най-издирваните дилъри на оръжие, известен като "търговеца на смърт", който бе арестуван през 2012 г. и осъден на 25 години затвор в САЩ.