Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл смята призив на редакцията на американския вестник The Wall Street Journal (WSJ) за експулсиране на всички руски журналисти от САЩ за абсурден и погрешен и не вижда причина за това, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

В редакционна статия на вестника, публикувана днес, журналистите призоваха американските власти да отговорят остро на вчерашния арест на кореспондента на WSJ Еван Гершкович. По-специално в статията се посочва, че "изгонването на руския посланик в Съединените щати, както и на всички руски журналисти, работещи тук, би било очакваният минимум".

Песков настоява, че "всички журналисти, които имат валидна акредитация тук (в Москва - бел. Би Би Си), имам предвид чуждестранните журналисти, те могат и продължават своята журналистическа дейност у нас". Песков твърди, че чуждестранните журналисти "не са изправени пред никакви ограничения" в Русия и "работят прекрасно".

Песков отново повтори, че Гершкович е бил хванат на местопрестъплението (няма доказателства или дори само обяснения какво означава това, руските власти все още не са ги предоставили - бел. Би Би Си), поради което според него "ситуацията е очевидна".

"В тази връзка да се иска изгонването на всички руски журналисти, вестникът може да направи това, но това не трябва да се случи и за това няма причина, а в този случай ограничаването на правата на добросъвестните журналисти би било абсурдно и грешно", каза Песков (цитиран от РИА Новости).

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Той е бил наясно с рисковете