Премиерът на Северна Македония Зоран Заев вярва, че е възможно до юни да се постигне решение по различията с България и да се даде ход на първата междуправителствена конференция по евроинтеграцията на странта, съобщи БНР. Според Заев, форумът може да се състои още през тази година. В интервю за телевизия "Канал 5" той потвърди, че македонският език и македонската идентичност не подлежат на преговори.

Заев изтъкна, че проблемът с историята може да бъде решен по елегантен начин, който наистина ще покаже, че в един период наистина сме имали обща история между двете нации и двете държави.

"Това е формулировката в споразумението за сътрудничество с България. В същото време никой не бяга от историята. Тя е пълна с документи. Някой тълкува по различен начин, ние, те, нека историците кажат. Да не би аз или Борисов, или Захариева и Османи да сме по-умни от историците? Те ще намерят решението. Ние сме тук, за да ги насърчим." - коментира премиерът на съседната страна.

Викат посланика на РС. Македония да обяснява за клеветническа кампания срещу България
Обновена

Викат посланика на РС. Македония да обяснява за клеветническа кампания срещу България

Захариева е изпратила българския консул на ГКПП Деве баир заради спряно дарение от 920 български книги

Той добави, че решение може да бъде намерено до юни.

"Чувствам, че можем през май-юни да намерим решение. Наистина очаквам, че тази година ще имаме първата междуправителствена конференция, по-нататък, разбира се, скринингът трябва да бъде завършен, за да можем да отворим след няколко месеца първите глави." - увери Заев.

По думите му, решението на проблема с България трябва да бъде двустранно:

"Трябва да разрешим проблема с България. Европа е тук, стратегическите партньори на САЩ са тук всеки път, за да дадат съвет и да помогнат. Знаете как постигнахме двустранно споразумение с България. С Гърция също постигнатото споразумение бе двустранно."

Той добави, че многократно е повдиган пред българския премиер въпросът за историята.

"В крайна сметка говорих с Борисов какво правим с историята, която пишем сега, и дали след 10-20 години децата, младите хора ще ни казват: "Борисов и Заев написаха красива история или написаха грозна история, която ни направи врагове." - каза в заключение Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Скопие да приеме историческата истина, а София -действителността