Македонският премиер, Зоран Заев гласува в решаващия референдум на страната, дали да приеме сделката, с която да се прекрати спорът с Гърция, като се промени името на страната в Северна Македония, съобщава "Катимерини".

След своя вот в родния си град Струмица, Заев призова сънародниците си да излязат и да гласуват. Той коментира, че е уверен в силната избирателна активност, която ще докаже, че гражданите подкрепят присъединяването към НАТО и евентуално към Европейския съюз.

Мъж нападна полицаи на референдума в Македония

Мъж нападна полицаи на референдума в Македония

До 15:00 часа в референдума са участвали 22,56% от гласоподавателите

Заев обясни, че гражданите "решават съдбата на нашата страна. Каня всички да излязат и да направят това сериозно решение за бъдещето на нашата страна, за бъдещите поколения."

Споразумението обаче е изправено пред сериозна опозиция от двете страни на границата, а критици призоват хората да бойкотират референдума. Поддръжниците на промяната на името, включително премиерът Заев, твърдят, че това е цена, която си струва да се плати за влизане в ЕС и НАТО.

Македония гласува на референдум

Македония гласува на референдум

Ключов вот за балканската страна

По данни на държавна избирателна комисия, 11 907 местни и 493 чуждестранни наблюдатели са акредитирани за наблюдение на днешния референдум.

Избирателната активност в първите четири часа е 8.12%. Тя е била най-висока в Демир Хисар 4.12%, а най-ниска в община Конец - 0.73%.

"Досега са подадени три жалби и всички са отхвърлени като неоснователни", коментира говорителят комисията Люпка Гугучевска.