До сблъсъци се е стигнало в неделя по време на протестите в сирийската провинция Суейда, населена с мнозинство от друзи. Загинали са най-малко един протестиращ и един полицай. Ранени са седем други, съобщи АП.

Антиправителствените демонстрации са рядкост в Сирия, където президентът Башар Асад потуши продемократично въстание преди повече от десетилетие. Асад оцеля в последвалата гражданска война, но конфликтът хвърли Сирия в бедност, съчетана с продоволствена сигурност и енергийна криза.

Въпреки че Суейда като цяло беше пощадена от гражданската война, през последните няколко години в провинцията с преобладаващо друзско население имаше протести срещу корупцията, като напрежението тлееше между жителите и сирийското правителство, водено от президента Асад.

Протести в Сирия срещу условията за живот

Протести в Сирия срещу условията за живот

Стойността на сирийската лира рязко падна, а цените на основни стоки се покачиха

Десетки жители се събраха на протеста пред правителствена сграда, за да осъдят тежката икономическа ситуация и след скандирането на антиправителствени лозунги, са нахлули в нея. Сирийският вътрешен министър в изявление каза, че хората, които са нахлули в сградата, са били въоръжени и са унищожили мебели, разбили са прозорци и са ограбили файлове. В изявлението се добавя, че полицай е бил убит, след като протестиращи са нападнали полицейски участък.

Активисткият медиен колектив Suwayda 24 и базираната в Обединеното кралство опозиционна група Сирийската обсерватория за правата на човека казаха, че силите за сигурност са стреляли с бойни патрони по протестиращите. Едно видео на активисткия колектив показва протестиращи, носещи ранен мъж.