Министерството на външните работи на Русия обвини "Файненшъл таймс" и "Ню Йорк таймс", че разпространяват "дезинформация", след като и двете медии твърдят, че смъртността от коронавирус в Русия може да бъде много по-висока, отколкото съобщават властите, съобщава "Асошиейтед прес".

Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че писма с искане за оттегляне на статиите ще бъдат предадени на главните редактори на вестниците в четвъртък.

И двете статии са базирани на скок в общата смъртност, докладвана от московски служители. През април Москва регистрира около 1800 смъртни случая повече от средното за месеца. "Файненшъл таймс" също посочва подобен скок на смъртните случаи, отчетен от властите в Санкт Петербург, и заключва, че Русия може да има 70% повече смъртни случаи от коронавирус, отколкото се отчитат.

Руските здравни служители настояват, че относително ниският брой на смърт от коронавирус в страната се обяснява с бърза забрана за пътуване от Китай по-рано тази година, ранно въвеждане на ограничения и проследяване на заразените контакти. Обхватът на тестовете е значително увеличен през последните седмици, което позволява бързо да се открият инфекциите и да се предотврати развитието на пациенти с опасни за живота усложнения, твърдят служители.

Русия съобщи за над 250 000 случая с коронавирус в четвъртък и 2 305 смъртни случая. Сравнително ниският брой на смъртните случаи породи въпроси на Запад, като някои предполагат, че той може да бъде всъщност много по-висок.

Русия гони САЩ и по брой заболели от коронавирус

Русия гони САЩ и по брой заболели от коронавирус

10 899 новоустановени за денонощие, общо 232 243 заболели

Министерството на външните работи на Русия се обърна и към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ЮНЕСКО и ООН, като заяви, че статиите на двете медии са "примери за "инфодемията", с които, както призовава генералният секретар на ООН Гутериш трябва да се справи", заяви Захарова.

След изявлението на външното министерство, руският депутат Василий Пискарьов поиска акредитацията на репортерите от вестниците да бъде отнета, което на практика ще им забрани да работят в страната.

Захарова заяви, че мерките срещу медийните организации "ще зависят от това дали те извършват оттеглянето на статиите".

"Ню Йорк Таймс" в четвъртък застана зад статията си. Заместник-председателят на организацията по комуникации Даниел Роуадс заяви пред руските информационни агенции, че информацията е точна, тъй като се основава на данни, публикувани от официална държавна агенция.

"Файненшъл таймс" не отговори на искане за коментар, изпратено от "Асошиейтед прес".

Московският здравен департамент отхвърли твърденията за смъртността. В изявление длъжностните лица посочват, че аутопсии се извършват при 100% от съмненията за смърт от коронавирус.

"Ето защо диагнозите след смърт в Москва и причините за смъртта в крайна сметка са изключително точни и данните за смъртността са абсолютно прозрачни", се казва в изявлението.

Повече от 60% от смъртните случаи на хора с коронавирус в Москва са причислени към други причини, като сърдечно-съдови събития, терминални ракови заболявания, системни заболявания, включващи органна недостатъчност и други неизлечими фатални заболявания, се казва в съобщението.

Насоките за отчитане на смъртта от коронавирус, издадени от Световната здравна организация в средата на април, гласи, че "смъртни случаи поради COVID-19" трябва да се считат за такива "освен, ако няма ясна алтернативна причина за смърт, която не може да бъде свързана с болестта на COVID."

"Основната цел е да се идентифицират всички смъртни случаи, дължащи се на COVID-19", се казва в документа.

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

За денонощие са починали още 93 души, с които се увеличават до 2305