Организацията на обединените нации (ООН) не може да осигури пристигането на руска делегация, водена от руския външен министър Сергей Лавров, в Женева за участие в заседание на Комисията по разоръжаването и Съвета на ООН по правата на човека. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова за програмата "Вечер с Владимир Соловьов" по телевизия "Россия-1".

"ООН не може да осигури пристигането на руската делегация в Женева за среща на Комитета по разоръжаването и Съвета по правата на човека. Това е отговорът на генералния секретар на ООН", каза тя.

"Като се има предвид, че европейските страни, които граничат с нас, сега са затворили въздушното си пространство за руски самолети, тогава, съответно, бордът, на който руската делегация трябва да пристигне в Женева във вторник, за да участва не в изложба на произведения или в разговор по много важни екологични въпроси, но за належащите, сред които разоръжаването и правата на човека, не може да отиде. Делегацията се оглавява от външния министър Сергей Лавров", добави тя.

Захарова обясни, че страните не дават съответното разрешение за прелитане. "Въпросът обаче е в ООН и нейния генерален секретар. Те са длъжни да осигурят пристигането на делегации, особено в такъв кризисен момент за света, в централата на ООН, нейния клон в Женева. В противен случай не получаваме ООН, секретариата и генералния секретар, но приемането на Вашингтон и неговия "Това дори не е въпрос на честно или нечестно посредничество, задължение и задължение на ООН и страната, която го е домакин, е да гарантират работата на страните-членки. Особено в момент на криза", завърши дипломатът.

Външните министри от ЕС договориха санкциите срещу Русия

Външните министри от ЕС договориха санкциите срещу Русия

Очакваното решение беше взето тази нощ

На 25 февруари на брифинг Захарова обяви, че руският външен министър ще участва в 49-та сесия на Съвета по правата на човека на ООН в Женева от 28 февруари до 1 март.

По думите ѝ са предвидени разговор с Върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, редица двустранни срещи с чуждестранни колеги, както и среща с ръководители на водещи международни организации, базирани в Женева.

Припомняме, че външните министри на страните-членки на Европейския съюз договориха новите санкции срещу Русия. Сред тях е и изключването от системата SWIFT. Това съобщи висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след извънредна видеоконферентна среща на външните министри на страните от ЕС.

Пълният списък ще бъде публикуван в понеделник.

Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще забрани за всички руски самолети достъп до своето въздушно пространство. Това заяви в неделя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Спира се и достъпът до руски държавни медии

Страните от Европейския съюз затварят въздушното си пространство за руските авиокомпании

Спира се и достъпът до руските държавни медии.