Американските власти за пореден път са попречили на участието на руски представители на събитие, проведено под егидата на ООН в края на април, като са отказали издаване на виза. Москва няма да остави тези действия без отговор. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Интерфакс".

"На ръководителят на руската делегация от Федералната агенция по етническите въпроси Игор Баринов, служител на руското външно министерство и редица делегати, представляващи коренното население на Севера на Руската федерация, които планираха да пристигнат в Ново Йорк на 24 април тази година, за да участват в Постоянния форум на ООН по въпросите на коренното население, не са били издадени американски входни визи", каза Захарова в коментар, публикуван на официалния сайт на руското външно министерство в четвъртък.

САЩ: Никой не е застрахован от нашите санкции

САЩ: Никой не е застрахован от нашите санкции

Джен Псаки: Вероятно ще има и други санкционирани

Според нея руското външно министерство разглежда "тези действия като последователна линия на Съединените щати, което е сериозно нарушение от американската страна на задълженията ѝ по Споразумението между ООН и правителството на Съединените американски щати.

"Целта е очевидна - да се засили конфронтацията с Русия на всяка цена, блокирайки нейните представители от възможността за пълноценна работа на платформата на ООН", подчерта тя.

Захарова отбеляза, че "подобен агресивен курс, разбира се, няма да остане без отговор".

По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин заяви, че Русия ще търси арбитраж във връзка със злоупотребата от страна на Съединените щати с органи на ООН.

Той припомни, че от няколко години Москва е изправена пред откази за визи за влизане на служители на постоянното представителство на Руската федерация в ООН, намиращо се в Ню Йорк.