Преследването на руснаците в европейските страни се превърна в норма през последните години.

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в коментар за "Известия", цитиран от ТАСС.

"През последните година и половина преследването на сънародници на основата на гражданство, език и националност в страните от Европейския съюз (ЕС) стана системно. Нарушават се основни права на руснаците", каза тя.

Русия: Литва се самоунищожава с икономическите забрани

Русия: Литва се самоунищожава с икономическите забрани

След наложенатаа от литовските власти забрана за внос на селскостопански продукти и фуражи от Руската федерация

Дипломатът обърна внимание на факта, че балтийските и други страни от ЕС са приели закони, които ограничават правото на руснаците да получават визи, разрешения за пребиваване и да купуват недвижими имоти, а в случаите, когато недвижими имоти съществуват, те са недостъпни или са насилствено иззети.

"Смятаме, че подобна практика е абсолютен позор за всяка държава", добави Захарова.

Припомняме, че по-рано тя коментира и наложената забрана в Литва за внос на стоки от Русия и Беларус, която влезе в сила на 3 юни. 

Налагането от литовските власти на забрана за внос на селскостопански продукти и фуражи от Руската федерация е "изстрел в крака", заяви тя.

"Подобно "стреляне в крака", дори и да успеят да получи одобрението на задграничните покровители на Вилнюс, едва ли ще окаже значително влияние върху икономическото взаимодействие между нашите страни, което всъщност беше ограничено по негова инициатива", каза тя.

Финландия връща руснаците, пристигнали без основателна причина

Финландия връща руснаците, пристигнали без основателна причина

Лицата ще бъдат връщани дори, ако Русия не ги приема

В края на май, Финландия обяви, че ще връща руснаците, пристигнали без основателна причина, дори и ако Русия откаже да ги приеме.