Украинските националисти държат чужди граждани за заложници. Не, те не са затворници. Това са заложници. Без да се интересуват от международното хуманитарно право, те използват като "човешки щит" ​​не само цивилни на Украйна, но и чужденци. Сега тези чужди граждани сами ще могат да разкажат за "най-добрите практики" на "Азов-ците".

Това написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в "Телеграм". Коментарът ѝ бе по повод на българските моряци, блокирани в пристанището на Мариупол.

Въпреки многодневната блокада на два граждански (подчертавам тази дума) съдилища, от един от тях - плавателния съд "Царевна" под флага на България, бяха евакуирани 14 граждани на страната и един украинец. Къде мислите, че е отведен мирният екипаж на кораба от Мариупол? До Лвов или Киев? Не, в Донецк, откъдето после ще заминат за родината си, както обяви българският премиер Кирил Петков, пише още Захарова.

Моряците ни от „Царевна“ са в безопасност, но не казват къде

Моряците ни от „Царевна“ са в безопасност, но не казват къде

Това препотвърди и началникът на отбраната

Сега членовете на семействата на българите, благодарение на действията на руските и донецките въоръжени сили, ще се завърнат благополучно у дома. И вероятно те ще имат въпроси към своето ръководство: защо наказва онези, които ги спасиха, а подкрепя украинците, които застрашават живота и здравето им, написа още тя.

Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно "Царевна" се намираше в центъра на бойните действия - на пристанището в Мариупол.

На 13 април част от екипажа на "Царевна" беше евакуиран.

Първи кадри с евакуираните българи от „Царевна”

Първи кадри с евакуираните българи от „Царевна”

Всички сме добре, евакуираме се и скоро ще си бъдем вкъщи, споделя Веселин Славчев

Единствено, което се знаеше е, че 14-те българи и един украинец, ще се отправят към Донецк, което по пътя на логиката значи, че в евакуацията участват сили на Донецката народна република, а не на украинската страна. Информация и снимки пък публикува в Telegram вторият помощник-капитан на кораба Веселин Славче

На 14 април, руският посланик Елеонора Митрофанова заяви, че постоянно се следи ситуацията около спасяване.

Днес министърът на транспорта Николай Събев заяви, че непрекърнато поддържа комуникация с капитан Даниел Стефанов. Ситуацията е особено трудна, не можем да говорим публично за това, което е било планирано, дори и аз не знаех доста от детайлите, ако има военна операция трябва да се запази военната тайна. Искам да потвърдя, че от страна на премиера са извършени предварителни действия да бъдат изведени моряците, за конкретния ден нямам информация. Относно кораба "Рожен" ситуацията е спокойна, инициатива на премиера е да бъдат върнати моряците, каза още Николай Събев.