Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан провежда разговори в Братислава и ще посети Виена, София, Сараево, Скопие и Варшава по време на обиколка, която ще продължи до 20 декември, съобщава Държавният департамент на САЩ.

В Братислава Съливан "ще призове висши словашки служители да използват предстоящото си председателство в ОССЕ, за да засилят реакцията на организацията за агресията на Русия в Европа", се казва в изявление на департамента.

Във Виена от него се очаква да благодари на Австрия за приноса при сътрудничество в областта на сигурността в Афганистан и Западните Балкани "и ще подчертае на висшите служители необходимостта от противодействие на иранските и руските злонамерени дейности", допълва изявлението.

Той добавя, че "въпреки продължаващите опасения от дестабилизиращата дейност на Русия" Съливан ще води във Виена "диалог за борба с тероризма с руския заместник-външен министър Олег Сиромолотов, насочен към проучване на областите", в които сътрудничеството би могло да бъде от полза за сигурността на американския народ предотвратяване на бъдещи терористични атаки".

Съливан пристига в София на 14 декември и ще се застъпи за оперативно съвместими системи на НАТО и ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност и регионалната стабилност на страната.

Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на ЕС

Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на ЕС

Еврокомисар и американски дипломат критикуват северен и турски поток, и транзита през България

Във Варшава на 19 декември Съливан "ще потвърди железните ангажименти на САЩ към НАТО", допълва Държавният департамент.

Той ще поздрави лидерите на Полша за ангажимента на страната за споделяне на тежестта в областта на отбраната и ще подкрепи усилията за постигане на напредък в енергийната сигурност, като отбелязва споделената загриженост по проекти като "Северен поток 2".

в Сараево Съливан ще иска "поддържане на стабилност и продължаване на реформите и път към Запада".

Държавният департамент коментира, че спирката на Съливан в Скопие на 18 декември ще представлява дипломатическо посещение в Македония от най-високо ниво от 2001 г. насам.

Той ще обсъди регионалните въпроси, включително усилията за прилагане на Преспанското споразумение, с което Македония се съгласи да се преименува на Северна Македония в замяна на обещанието на Атина да престане да блокира влизането им в НАТО и ЕС.

Гърция отдавна счита името Македония за претенция към собствената си северна провинция със същото име и за древното културно наследство на Гърция.

Гърция обяви посещението на Ципрас в Русия за абсолютно  успешно

Гърция обяви посещението на Ципрас в Русия за абсолютно успешно

От Путин и Медведев, до по-ниските нива на управление, отношенията са все по-топли