Западът вече не гледа на Китай като на потенциален партньор, а като на геополитически съперник. Така New York Times обобщава резултатите от срещата на върха на Г-7, която се проведе тази седмица в Италия.

"В заключителното комюнике от срещата на върха има 28 споменавания на Китай, като почти всички те описват Пекин като злонамерена сила.

Контрастът с представянето на Китай само преди няколко години е рязък", отбелязва New York Times.

На предишни срещи на върха най-големите западни икономики често говореха за сътрудничество с Пекин в контекста на борбата с изменението на климата, противодействието на тероризма и разпространението на ядрени оръжия.

Въпреки че Китай никога не е бил канен в Г-7 за разлика от Русия, която беше изхвърлена от клуба заради окупацията на Крим, Пекин често е бил описван като "партньор", по-специално като доставчик на стоки и пазар за западни стоки.

Дори след избухването на пълномащабна война в Украйна Западът очакваше Китай като сила, която да възпре Кремъл от по-нататъшна ескалация.

Зеленски: През 2023 г. Китай пое ангажимент да не продава оръжие на Русия

Зеленски: През 2023 г. Китай пое ангажимент да не продава оръжие на Русия

В същото време Байдън заяви, че "Китай не доставя оръжия" на Русия, но създава възможност Русия да произвежда оръжия

"Това вече няма да се случи. През тази година Китай и Русия често бяха обсъждани на един дъх и с еднакви заплашителни термини, което може би е естествен резултат от задълбочаващото се партньорство между тях", отбелязва изданието.

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Президентът на острова отхвърля пораженчеството

Сега комюникето от срещата на върха на Г-7 включва директни обещания за санкции срещу китайските компании, които подкрепят руската военна машина.

Според NYT в администрацията на американския президент Джо Байдън все повече се налага убеждението, че китайският владетел Си Дзинпин е променил отношението си към войната в Украйна през последната година и сега Пекин възнамерява все повече да подкрепя Русия.

Авторът на публикацията отбелязва, че нарастващата враждебност на Запада към Китай е свързана не само с ролята му в подкрепа на инвазивните стремежи на Москва.

Г-7 обеща да се бори с нечестните бизнес практики на Китай

Г-7 обеща да се бори с нечестните бизнес практики на Китай

Лидерите на Г-7 уверяват, че не се опитват да навредят на Китай или да осуетят икономическото му развитие

Пекин е обвиняван в поредица от сериозни хакерски атаки срещу американската и европейската критична инфраструктура.

Според американски официални лица кибернетичната дейност на Китай е подготовка за евентуална война с Тайван, по време на която Пекин ще се опита да парализира Съединените щати, като спре критичната им инфраструктура.