Китай гледа на анексирането и "елиминирането" на Тайван като на своя голяма национална кауза. Това заяви президентът на острова Лай Чинг-те, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи на кадетите във висшата военна академия, че трябва да познават врага си и да не се поддават на пораженчеството.

Откакто встъпи в длъжност миналия месец, Лай е изправен пред продължителни лични атаки от страна на Китай, който счита Тайван за своя територия. Пекин го нарече "сепаратист". Китай организира военни учения около Тайван малко след встъпването в длъжност на Лай.

Тайванският президент подчертава, че само народът на острова може да решава бъдещето си и многократно е предлагал преговори с Пекин, които обаче са били отхвърляни.

Лай изтъкна, че днешните кадети трябва да разпознават предизвикателствата на "новото време".

Китай: Мирното обединение с Тайван се разяжда от сепаратисти и външни сили

Китай: Мирното обединение с Тайван се разяжда от сепаратисти и външни сили

Тайван е "ядрото на основните проблеми" за Китай, според китайския министър на отбраната

"Най-голямото предизвикателство е изправянето срещу мощния възход на Китай, който унищожава статуквото в Тайванския проток и смята анексирането на Тайван и елиминирането на Република Китай за голяма кауза за подмладяване на своя народ", заяви той.

Уан Хунин - четвъртият по ранг лидер в управляващата комунистическа партия на Китай, вчера посочи на форум в Китай за отношенията с Тайван, че "обединението е историческа необходимост за голямото подмладяване на китайската нация" и обеща "всички сепаратистки заговори да бъдат разбити".

Лай посочи, че кадетите трябва да защитят Тайван срещу анексиране от Китай и че бъдещето на острова може да бъде решено само от неговия народ.

"Трябва да можем да правим разлика между себе си и своите врагове и между приятел и враг и абсолютно не можем да приемем пораженчество от сорта "първата битка е последната битка", изтъкна Лай, позовавайки се на теория, че Тайван може да рухне веднага при всяка атака на Пекин.

Китай твърди, че всяко действие на Тайван да обяви официална независимост би било основание за нападение срещу острова. Тайпе пък посочва, че Тайван вече е независима държава - Република Китай, и не планира да променя това.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск