Приближен политик на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че ако Русия не сътрудничи при разследването на нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски двоен агент във Великобритания, трябва да има съвместен отговор на Запада, съобщава "Ройтерс".

"Поведението на британското правителство е рационално", коментира Норберт Рьотген, който е председател на комисията по външните работи към Бундестага.

"Откриването на руско бойно вещество означава, че Русия не може да откаже сътрудничество в разчистването на този въпрос", заяви той, като добави: "Ако Русия не сътрудничи, трябва да има общ отговор на Запада."

Великобритания обмисля мерки, с които да удари Русия заради случая "Скрипал"

Великобритания обмисля мерки, с които да удари Русия заради случая "Скрипал"

От гонене на руски дипломати до засилване на санкциите

66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в болница от 4 март насам, когато бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри.

Британският премиер Тереза Мей обяви вчера, че е много вероятно Москва да е извършител на покушението, след като Великобритания идентифицира веществото "новичок" като част от група нервнопаралитични вещества, разработени от съветските военни през 1970-те и 1980-те години.

Скрипал е отровен с новичок

Скрипал е отровен с новичок

Какво представлява химикалът

Запитан за евентуални санкции срещу Русия, Рьотген заяви, че всякакви мерки трябва да са насочени към неясната граница между руската държава, службите за сигурност и организираната престъпност.

"Този случай трябва да бъде причина Великобритания да преразгледа откритата си позиция към руската столица", изтъкна Рьотген. 

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Москва има краен срок до вторник да даде обяснение