Редица западни държави осъдиха талибаните за "убийства по бързата процедура" на бивши членове на афганистанските сили за сигурност, за които съобщиха правозащитни групи. Това предаде "Гардиън".

"Дълбоко сме обезпокоени от съобщенията за убийства и насилствени изчезвания на бивши членове на афганистанските сили за сигурност, документирани от Human Rights Watch", се казва в изявление на САЩ, ЕС, Австралия, Великобритания, Япония и други, което беше публикувано от Държавния департамент на Щатите в събота.

"Подчертаваме, че предполагаемите действия представляват сериозни нарушения на човешките права и са в противоречие с обявената от талибаните амнистия", заявяват страните и призоват новите управници на Афганистан да гарантират, че амнистията се прилага и спазва в цялата страна.

По-рано тази седмица правозащитната организация Human Rights Watch публикува доклад, според който е документирана екзекуцията по бързата процедура или насилственото изчезване на 47 бивши членове на афганистанските национални сили за сигурност, други военнослужещи, полицаи и служители на разузнаването, които са се предали на талибаните или са били задържани от тях от средата на август до октомври.

Доклад: Талибаните са излъгали за амнистията, десетки са избитите

Доклад: Талибаните са излъгали за амнистията, десетки са избитите

Много бивши членове на силите за сигурност са екзекутирани или са изчезнали

"Съобщените случаи трябва да бъдат разследвани бързо и по прозрачен начин, отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност, а тези стъпки трябва да бъдат ясно оповестени като незабавен възпиращ фактор за по-нататъшни убийства и изчезвания", посочва се в изявлението на западните съюзници.

Талибаните взеха властта в Афганистан през август след изтеглянето на американските военни части. Те се върнаха на власт близо 20 години след последния си режим, отличаващ се с брутално отношение към жените, неспазване на човешките права и консервативно тълкуване на исляма.

Талибаните: Жената не е собственост, трябва да дава съгласието си за брак

Талибаните: Жената не е собственост, трябва да дава съгласието си за брак

Нов декрет на управляващите Афганистан