Израелците и палестинците могат да достигнат до споразумение до края на годината. Това заяви главният секретар на САЩ Кондолиза Райс по време на пресконференция след завършване на разговорите по близкоизточния въпрос в Лондон.

По думите на Райс „квартетът" ще работи за постигане на тази цел „ежедневно".

Припомняме, като цел споразумение между Израел и палестинците до края на 2008 година бе формулирано на срещата в Анаполис.

Държавният секретар на САЩ допълва обаче, че е необходимо да се работи по всички линии - социално-икономическото развитие и сигурността, за да може целта да бъде постигната.

„Подобряването на живота на хората може да помогне на палестинското ръководство да постигне политическо съгласие", добавя Кондолиза Райс.

Пълна подкрепа на нейното мнение изрази представителят на Великобритания в Близкоизточния квартет Тони Блеър.

„Политическите усилия на лидерите на Израел и Палестина трябва да се подкрепят от позитивно развитие на живота на обикновения човек. Техните усилия трябва да намерят отклик у населението", казва Блеър и допълва, че това е най-трудната задача, върху която се работи.

По думите му изключително важно е снемането на израелската окупация на палестинските територии, но това трябва да се извършва паралелно с подобряване на стандарта на живот и подсилване на сигурността в района.

Тони Блеър посочва още, че през 2007 година се отбелязва ръст в икономиката за разлика от 2006 година.