Западните страни трябва да се откажат от опитите да изолират Русия и от практиката за налагането на индивидуални санкции на първо място. Това пише бившият ръководител на Съветския съюз Михаил Горбачов в статия за „Российская газета”.

„Аз съм сигурен, че ролята на Русия в преодоляването на световната политическа криза може и трябва да бъде важна и положителна. Крайно време е Западът да се откаже от опитите за изолиране на Русия. Това никога не е било ефективно. Още повече, когато става дума за „индивидуални санкции”, които е малко вероятно да постигнат някакви резултати. Те трябва да бъдат изоставени на първо място. В противен случай няма да има никакъв диалог или шансове за възстановяване на доверието”, коментира Горбачов.  

Бившият съветски държавен ръководител изтъква още, че би било погрешно Западът да се надява, че икономическите трудности биха могли да накарат Русия да започне да приема второстепенната си роля в света. „Ако това се случи, никой няма да спечели от това. Още повече, че всички ние можем само да загубим, ако започне нова Студена война”, предупреждава бившият съветски ръководител.  

Горбачов призовава модерните държави да се откажат от своята политика на двойни стандарти, което, според него, е изключително опасно за разрешаването на глобалните проблеми. „Държавите трябва да изключат всяка възможност за подкрепа (изхождайки от собствените си интереси) на терористични и екстремистки групировки, всякакви движения, предпочитащи „въоръжената борба” и искащи да свалят съществуващите легитимни правителства със сила. Отношенията между държавите в глобалния свят трябва да бъдат регулирани не само от нормите на международното право, но също от някои правила за поведение, основани на универсалните морални принципи”, коментира още той.

Той смята, че кризите в Украйна и Сирия са могли да бъдат избегнати, ако страните бяха спазвали тези принципи.

Михаил Горбачов отбелязва, че диалогът между САЩ и Русия за Сирия е допринесъл за някакво намаляване на напрежението между двете страни. „Ако тази тенденция се развие по-нататък, необходимо е да се разпространи и в други сфери на отношенията. Но това ще бъде дълъг и труден процес, защото твърде голямо увреждане беше сторено на доверието”, заключава ексръководителят на СССР.

Той също така изтъква, че нови елементи трябва да бъдат добавени към настоящите механизми за уреждане на кризата в Украйна с участието на Русия и САЩ.

„Тези механизми (споразуменията от Минск и „Нормандската четворка”) трябва да бъдат запазени. Но, очевидно, необходимо е да се допълни и стимулира тяхната работа, вероятно чрез дискусии в Съвета за сигурност на ООН или някои други механизми, включващи Русия и САЩ”, завършва Михаил Горбачов.