Хвърлена запалителна бомба към полицейски пост на Храмов хълм в Йерусалим е предизвикала избухването на пожар на свещеното място за евреи и мюсюлмани, съобщават израелските медии.

След инцидента полиция е нахлула в храмовия комплекс и е арестувала трима заподозрени. Всички порти към Храмовия хълм са били затворени, а полицията е евакуирала всички присъстващи. Входът към Стария град в Йерусалим също е бил блокиран.

Сблъсъци са се разразили между израелски полицейски сили и мюсюлмански поклонници на мястото.

Палестинците съобщават, че няколко служители от мюсюлманската охрана на обекта, както и поклонници са били арестувани, и че полиция е нахлула в светилището на Купола на скалата и джамиите.

Палестински очевидци заявиха, че са видели четирима арестувани, двама от които са жени.

Според Червения полумесец двама палестинци, ранени при сблъсъците, са били евакуирани в близка болница.

Радикалното палестинско движение "Хамас" публикува изявление в отговор на сблъсъците: "Призоваваме палестинците от всички краища - в Йерусалим, в Западния бряг и в рамките на Зелената линия - да превземат джамията "Ал Акса", да щурмуват барикадата, която израелската полиция издигна срещу нас и никога не се отказвайте от правото свободно да влизате в комплекса."

"Освен това", продължава изявлението, "младежкото движение в Източен Йерусалим призова хората да дойдат в двора на джамията".

Междувременно съдът в Йерусалим е отложил с една седмица решението си относно затварянето на спорната сграда Баб ал Рахма на Храмовия хълм.

Израел затвори мюсюлманския обект за поклонници преди 16 години въз основа на твърдението, че е обслужвал групировка, свързана с "Хамас". Но през миналия месец сградата е била отворена.

Полицията след това се е опитала да я затвори отново, но протестиращи мюсюлмани са я отворили отново и са я използвали като джамия.

Полицейският пост, срещу който е била хвърлена запалителната бомба днес, се намира в сграда близо до Купола на скалата в центъра на Храмовия хълм. В миналото той е бил обект на агресия няколко пъти.

Палестинците в района възприемат присъствието на израелската полиция там като символ на контрола на Израел над комплекса.